ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Πομπέο υπόσχεται διενέργεια έρευνας για περιστατικά με στόχο ξένους δημοσιογράφους

ΗΠΑ: Ο Πομπέο υπόσχεται διενέργεια έρευνας για περιστατικά με στόχο ξένους δημοσιογράφους

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο δεσμεύτηκε σήμερα για τη διενέργεια «έρευνας» από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με περιστατικά που είχαν στόχο ξένους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία στις ΗΠΑ.

«Ξέρω ότι ορισμένες χώρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους δημοσιογράφους τους, οι οποίοι φέρεται να έτυχαν ανάρμοστης μεταχείρισης», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον.

«Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να διενεργηθεί έρευνα» όσον αφορά τους «ισχυρισμούς» αυτούς, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρόσθεσε ο Πομπέο. «Οι χώρες αυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι θα απαντήσουμε σε αυτό κατά απόλυτα κατάλληλο τρόπο».

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέ κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα την «πρωτοφανή επιθετικότητα» εναντίον των δημοσιογράφων στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του τεράστιου κινήματος οργής που προκάλεσε ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, από ασφυξία, από έναν λευκό αστυνομικό.

Η Μπατσελέ επικαλέστηκε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 200 δημοσιογράφοι κακοποιήθηκαν ή συνελήφθησαν ενώ κάλυπταν τις διαδηλώσεις.

Η Ρωσία, που κατηγορείται συχνά από τις ΗΠΑ για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, δηλώνει επίσης «εξοργισμένη» από τη «βία» της αμερικανικής αστυνομίας κατά των δημοσιογράφων, κυρίως κατά μιας συνεργάτιδας του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP