ΚΟΣΜΟΣ

Λεμέρ: Η Γαλλία πρέπει να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής δραστηριότητας έως το καλοκαίρι

Λεμέρ: Η Γαλλία πρέπει να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής δραστηριότητας έως το καλοκαίρι

Η Γαλλία θα πρέπει να επιταχύνει τη σταδιακή επιστροφή της στην εργασία και την επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, καθώς όπως δείχνουν νεότερα στοιχεία η οικονομία έχασε μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας κατά το πρώτο τρίμηνο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό LCI, ο Λεμέρ δήλωσε ότι «θέλει η οικονομική δραστηριότητα να επανεκκινήσει πιο γρήγορα, να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς έως αυτό το καλοκαίρι».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν επέβαλε στους Γάλλους πολίτες ένα από τα πιο αυστηρά lockdowns της Ευρώπης και το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τα μέσα Μαρτίου, ενώ  η σταδιακή άρση μέτρων ξεκίνησε στις 11 Μαΐου.

Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η επίσημη στατιστική υπηρεσία INSEE, κατά το πρώτο τρίμηνο χάθηκαν πάνω από 500.000 θέσεις εργασίας, κυρίως επειδή δεν ανανεώθηκαν συμβόλαια ορισμένου χρόνου, αφού η οικονομία τέθηκε σε καθεστώς lockdown. Μάλιστα, η κυβέρνηση αναμένει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 11% το 2020 και ο Λεμέρ δήλωσε σε βουλευτές ότι 800.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν.

«Η Γαλλία θα φθάσει εκεί, θα ανακάμψει και θα επιστρέψει σε ανάπτυξη. Μπορούμε να μειώσουμε (την ανεργία), μπορούμε να ανακάμψουμε από το 2021 εάν σηκώσουμε τα μανίκια, αν επιστρέψουμε στη δουλειά και εντείνουμε την ανάκαμψη», δήλωσε ο Λεμέρ.

Πρόσθεσε, δε,  ότι η αυτοκινητοβιομηχανία, από τους πλέον πληγέντες κλάδους, ήδη επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς με ισχυρές πωλήσεις πιθανόν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, καθώς κατά τη διάρκεια του lockdown δεν πουλήθηκε σχεδόν κανένα νέο αυτοκίνητο.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί στους πολίτες της χώρας με τηλεοπτικό διάγγελμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ