ΚΟΣΜΟΣ

Στην αντεπίθεση το Πεκίνο: Χονδροειδώς κατασκευασμένη η έρευνα του Χάρβαρντ

Στην αντεπίθεση το Πεκίνο: Χονδροειδώς κατασκευασμένη η έρευνα του Χάρβαρντ

Το Πεκίνο χαρακτήρισε «παραπληροφόρηση» την αμερικανική μελέτη σύμφωνα με την οποία η Covid-19 εμφανίσθηκε στην Κίνα τον περασμένο Αύγουστο, πολλούς μήνες πριν κυκλοφορήσουν οι πρώτες πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό και τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις της κινεζικής ηγεσίας.

Προκαταρκτική μελέτη ερευνητών των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Βοστώνης δείχνει ότι η επιδημία δύναται να εμφανίσθηκε το καλοκαίρι του 2019 στην πόλη Γουχάν, μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, η οποία τέθηκε τελικά σε καραντίνα τον Ιανουάριο.

Η μελέτη βασίζεται σε εικόνες από δορυφόρους που αποκαλύπτουν ασυνήθιστη συρροή αυτοκινήτων στα πάρκινγκ των νοσοκομείων της Γουχάν τον Αύγουστο και στην αύξηση ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο των αναζητήσεων που περιλαμβάνουν την λέξη «βήχας» στην κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση, περιέχει στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι η Κίνα απέκρυψε επί μήνες την εμφάνιση της νέας νόσου.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η μελέτη είναι «γεμάτη τρύπες» και «χονδροειδώς κατασκευασμένη». Η δε εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας βλέπει σε αυτήν «μία εκστρατεία για την κατασκευή και διασπορά παραπληροφόρησης κατά της Κίνας».

«Πολιτικοί αξιωματούχοι και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ενεργούν σαν να ανακάλυψαν θησαυρό, σαν να έχουν την απόδειξη ότι η Κίνα απέκρυψε την επιδημία», είπε.

Το Πεκίνο επιμένει ότι ο νέος κορωνοϊός «εντοπίσθηκε τον Δεκέμβριο και ότι η Κίνα απέστειλε τον γενετικό του κώδικα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις αρχές του Ιανουαρίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

Διαβάστε επίσης

Ανατρέπει τα δεδομένα το Χάρβαρντ: Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα είχε αρχίσει πιθανόν από τον Αύγουστο