ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Δένδια-Ντάτσιτς: Ισχυροί οι δεσμοί Ελλάδας- Σερβίας

Συνάντηση Δένδια-Ντάτσιτς: Ισχυροί οι δεσμοί Ελλάδας- Σερβίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Σερβίας, «που πηγάζουν από τη διαχρονική φιλία των λαών και την κοινή θρησκευτική και πολιτισμική παράδοση», μετά τη συνάντησή του με το Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς, στην Αθήνα.

Ο κύριος Δένδιας τόνισε τη σταθερή στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. «Σε πολιτικό επίπεδο, η άριστη σχέση των δύο χωρών επισφραγίστηκε από την 3η Συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας που έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα και οδήγησε στην υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης για τη Σύσταση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο εμβάθυνσης των πολυδιάστατων σχέσεων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, επαναδιατύπωσα τη σταθερή στήριξη της χώρας μας» τόνισε.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε πως «πάγιος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ένταξη στην ΕΕ θα προσφέρει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την περιοχή. Και η Σερβία έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση ένταξης στην ΕΕ».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις επί διαφόρων θεμάτων, καθώς και τρόπους ενίσχυσης των ήδη εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών.

«Εκφράσαμε τη βούλησή μας να συνεργαστούμε σε ένα ευρύ φάσμα τομέων για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της, τόσο στις χώρες μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή μας» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφορικά με όσα συζήτησαν για τον κορωνοϊό.

Για τον  διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η θέση της Ελλάδος σχετικά με το καθεστώς του Κοσσόβου, παραμένει αμετάβλητη, έως ότου επιτευχθεί μία τελική συμφωνία.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζήτησε, επίσης, με τον Σέρβο ομόλογό του για την «ιστορικής σημασίας υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας». «Μιας συμφωνίας, η οποία αποτελεί πρότυπο διευθέτησης και επίλυσης εκκρεμών διμερών διαφορών, με αποτελέσματα αμοιβαία επωφελή, πάντοτε εντός πλαισίου του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Δένδιας.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας αναφέρθηκε και «στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ