ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανοί πολίτες τα παιδιά εκτός γάμου Εβραίων που εκδιώχθησαν από τους ναζί

Γερμανοί πολίτες τα παιδιά εκτός γάμου Εβραίων που εκδιώχθησαν από τους ναζί

To Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε πως μια Αμερικανίδα, της οποίας ο πατέρας ήταν Εβραίος και του αφαιρέθηκε, το 1938, η γερμανική υπηκοότητα από τους Ναζί, δεν στερείται την απόκτηση ιθαγένειας ως εξώγαμο παιδί.

Το δικαστήριο έκρινε, επίσης,  ότι οι αποφάσεις των τοπικών δικαστηρίων ήταν μεροληπτικές εις βάρος της γυναίκας, η οποία γεννήθηκε το 1967 στις ΗΠΑ από εβραίο πατέρα και αμερικανίδα μητέρα που δεν ήταν παντρεμένοι.

Η απόφαση του δικαστηρίου, με ημερομηνία 20 Μαΐου, γνωστοποιήθηκε την Τετάρτη και αναφέρει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν εκτός γάμου από πρώην γερμανούς πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα στην γερμανική υπηκοότητα.

"Αν ένας νόμος υποχρεώνει το κράτος να χορηγήσει υπηκοότητα, το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να ικανοποιείται χωρίς διάκριση εις βάρος εξώγαμων παιδιών", ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Να σημειωθεί ότι το  Άρθρο 116 (&2) του γερμανικού Συντάγματος αναφέρει ότι οι Γερμανοί, οι οποίοι κατά το διάστημα 1933 -1945 στερήθηκαν την υπηκοότητά τους με πολιτικά, φυλετικά ή θρησκευτικά κριτήρια καθώς και οι απόγονοί τους, μπορούν να επανακτήσουν την υπηκοότητά τους.

Εβραίοι ακτιβιστές χαρακτήρισαν «ιστορική» την απόφαση.

Ο Νίκολας Κόρτμαν της οργάνωσης Article 116 Exclusions Group δήλωσε ότι (η απόφαση) θα έχει «ευρείες επιπτώσεις για τα δικαιώματα απόκτησης ιθαγένειας των γερμανών πολιτών που διώχθηκαν υπό τον Εθνικοσοσιαλισμό».

Σημειώνεται ότι πέρυσι η Γερμανία εξέδωσε δύο διατάγματα που καθιστούν ευκολότερη την επανάκτηση υπηκοότητας, κυρίως  για τους εβραίους, που διέφυγαν από το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ λόγω των διωγμών, αλλά και για τους απογόνους τους.

Είχε προηγηθεί εκστρατεία από απογόνους προσφύγων από τη ναζιστική Γερμανία, που είναι οργισμένοι επειδή έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους για υπηκοότητα παρά τις συνταγματικές διαβεβαιώσεις.
Με τα διατάγματα του περασμένου χρόνου χαλάρωσαν οι απαιτούμενες συνθήκες για την υπηκοότητα. Για παράδειγμα,  εκείνοι που έχουν Γερμανίδα μητέρα και αλλοδαπό πατέρα  μπορούν να επανακτήσουν την υπηκοότητά τους με την προϋπόθεση ότι είναι γεννημένοι πριν από τον Απρίλιο του 1953.

Η νέα δικαστική απόφαση κρίνει ότι και οι πατέρες πρέπει να έχουν δικαίωμα να κληροδοτούν την υπηκοότητα στα παιδιά τους, όχι μόνο οι μητέρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters