ΚΟΣΜΟΣ

Απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών η Βρετανίδα τραγουδίστρια Vera Lynn – Η «αρραβωνιαστικιά των ενόπλων δυνάμεων»

Απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών η Βρετανίδα τραγουδίστρια Vera Lynn – Η «αρραβωνιαστικιά των ενόπλων δυνάμεων»

Η Vera Lynn, η εμβληματική Βρετανίδα τραγουδίστρια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το δημοφιλές τραγούδι της οποίας «We'll meet again» ακούστηκε και πάλι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, πέθανε σε ηλικία 103 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά της.

Τον Μάρτιο, λίγο πριν από τα 103α γενέθλιά της εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού, η Vera Lynn προέτρεψε τον βρετανικό πληθυσμό να αναζητήσει «την ίδια πνοή που είχε διαπεράσει την Βρετανία στον πόλεμο».

apeviose-se-ilikia-103-eton-i-vretanida-tragoydistria-vera-lynn-amp-8211-i-arravoniastikia-ton-enoplon-dynameon0

Η βασίλισσα Ελισάβετ δανείστηκε τον τίτλο του τραγουδιού της που εμψύχωσε τα βρετανικά στρατεύματα στο μήνυμά της προς τον βρετανικό λαό στις 5 Απριλίου για να εμφυσήσει την ελπίδα στους Βρετανούς που ζούσαν τα μέτρα του εγκλεισμού.

«Θα έρθουν καλύτερες μέρες: θα ξαναβρούμε τους φίλους μας, θα ξαναβρούμε τις οικογένειές μας, θα ξαναβρεθούμε», δήλωσε τότε η βασίλισσα.

Οι Βρετανοί κλήθηκαν να τραγουδήσουν το κομμάτι τις Vera Lynn στην 75η επέτειο της παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας στις 8 Μαΐου 1945.

apeviose-se-ilikia-103-eton-i-vretanida-tragoydistria-vera-lynn-amp-8211-i-arravoniastikia-ton-enoplon-dynameon1

Με την ευκαιρία αυτή, το άλμπουμ «Vera Lynn 100» εκτοξεύθηκε στην 30ή θέση των βρετανικών τσαρτς, κάνοντας την «Dame Vera» την πιο ηλικιωμένη καλλιτέχνη που έχει πάρει θέση στο top 40 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γεννημένη στις 20 Μαρτίου 1917, η Vera Lynn ήταν επίσης γνωστή από τα τραγούδια «The White Cliffs of Dover», «There'll Always Be An England» και «If Only I Had Wings», με τα οποία εμψύχωνε τους Βρετανούς κατά την διάρκεια του Blitz, του ναζιστικού βομβαρδισμού.

Ονομάσθηκε «αρραβωνιαστικιά των ενόπλων δυνάμεων», παρέμεινε σε όλη της την ζωή στήριγμα των στρατιωτών, για τους οποίους τραγούδησε σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ινδία, συχνά με κίνδυνο της ζωής της.

apeviose-se-ilikia-103-eton-i-vretanida-tragoydistria-vera-lynn-amp-8211-i-arravoniastikia-ton-enoplon-dynameon2

Τον Μάιο, η Vera Lynn κάλεσε το έθνος «να θυμηθεί εκείνα τα θαρραλέα αγόρια και ό,τι θυσίασαν για μας».

«Αφησαν τις οικογένειές τους και τα σπίτια τους για να πολεμήσουν για την ελευθερία μας και πολλοί έχασαν την ζωή τους προσπαθώντας να προστατεύσουν εμάς και τις ελευθερίες μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ