ΚΟΣΜΟΣ

«Ζημιά» για ΗΠΑ η επανεκλογή του Τραμπ

«Ζημιά» για ΗΠΑ η επανεκλογή του Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και εξέφρασε την ελπίδα η «ζημιά» που έχει κάνει ο Τραμπ να μην επεκταθεί και σε δεύτερη τετραετία. Το καίριο ερώτημα για τον Αμερικανό πρόεδρο, μετά και την απογοητευτική προσέλευση στην προεκλογική συγκέντρωση της Τάλσα, το Σάββατο, είναι πόσοι άλλοι πρώην υποστηρικτές του έχουν λάβει την ίδια απόφαση με τον Μπόλτον.

Πριν από τη συγκέντρωση, το επιτελείο του Τραμπ υποστήριζε ότι είχε λάβει 1 εκατομμύριο αιτήματα για εισιτήρια, ενώ είχε εξαγγείλει ότι για όσους δεν θα χωρούσαν στο κλειστό «Οκλαχόμα Σέντερ» θα υπήρχε εξωτερική σκηνή, στην οποία θα εμφανιζόταν στη συνέχεια ο Ντόναλντ Τραμπ. Τελικά, ολόκληρο το άνω διάζωμα του κλειστού γηπέδου ήταν άδειο και υπολογίστηκε ότι προσήλθαν 6.200 άτομα.

Η εκλογική βάση του Αμερικανού προέδρου αποτελείται σε δυσανάλογο βαθμό από ηλικιωμένους άνδρες, οι οποίοι θεωρείται πιθανό να φοβήθηκαν την έκθεσή τους στον κορωνοϊό. Πάντως, το επιτελείο του Τραμπ διέψευσε ότι για τα άδεια καθίσματα έπαιξε ρόλο η δημοφιλής εφαρμογή TikTok, με την οποία έφηβοι σε όλο τον κόσμο έκλεισαν θέσεις, «τρολάροντας» τον Αμερικανό πρόεδρο. «Οποιος τα λέει αυτά δεν έχει ιδέα πώς λειτουργούν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις μας», δήλωσε ο υπεύθυνος της εκστρατείας του, Μπραντ Πάρσκαλ.

Ο Τραμπ αφιέρωσε τουλάχιστον 15 λεπτά από την ομιλία του για να πείσει τους υποστηρικτές του ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, ενώ μία ημέρα αργότερα ο Τζον Μπόλτον υποστήριξε ότι ο Τραμπ είναι ανίκανος να εκπληρώσει τον ρόλο του. «Συγχέει το εθνικό συμφέρον με το προσωπικό του συμφέρον και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τη χώρα», είπε ο Μπόλτον, περιγράφοντας τον Αμερικανό πρόεδρο ως «εντυπωσιακά άσχετο» με τη διεθνή πραγματικότητα.