ΚΟΣΜΟΣ

Το όνομα της πρώτης Αφροαμερικανής μηχανικού της θα δώσει η NASA στο αρχηγείο της στην Ουάσιγκτον

Το όνομα της πρώτης Αφροαμερικανής μηχανικού της θα δώσει η NASA στο αρχηγείο της στην Ουάσιγκτον

Το όνομα της Μέρι Τζάκσον, της πρώτης Αφροαμερικανής μηχανικού της NASA θα δοθεί στο αρχηγείο της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος στην Ουάσιγκτον. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Τζιμ Μπρίντενσταϊν, ο ρόλος της Τζάκσον ήταν καθοριστικός στο να σπάσουν φράγματα τόσο για τους Αφροαμερικανούς όσο και για τις γυναίκες στους τομείς της τεχνολογίας και της μηχανικής, δύο ανδροκρατούμενους χώρους, στους οποίους δεν μπορούσε να εισχωρήσει ούτε ο μαύρος πληθυσμός των ΗΠΑ, λόγω των φυλετικών διακρίσεων των περασμένων δεκαετιών.

Η σημαντική ιστορία της γυναίκας επιστήμονα είχε εξιστορηθεί το 2016 στην ταινία Hidden Figures (ελληνικός τίτλος: «Αφανείς Ηρωίδες»). Μάλιστα, την περασμένη χρονιά, η NASA ονόμασε τον δρόμο έξω από το αρχηγείο της, Hidden Figures Way, κάνοντας το πρώτο βήμα στην απότιση φόρου τιμής στην Αφροαμερικανή «αφανή ηρωίδα». «Όχι πλέον κρυμμένες/νοι, θα συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε τη συμβολή των γυναικών, των Αφροαμερικανών και όλων των ανθρώπων που κατέστησαν την επιτυχημένη ιστορία εξερεύνησης της NASA εφικτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπρίντενσταϊν.

«Η Μέρι Τζάκσον άνηκε σε μία ομάδα με πολύ σημαντικές γυναίκες, οι οποίες βοήθησαν τη NASA να καταφέρει να στείλει Αμερικανούς αστροναύτες στο διάστημα», προσέθεσε, τονίζοντας ότι η επιστήμονας «δεν αποδέχθηκε ποτέ το καθεστώς της εποχής, βοήθησε να σπάσουν φράγματα και να δοθούν ευκαιρίες στους Αφροαμερικανούς και στις γυναίκες στους τομείς της μηχανικής και της τεχνολογίας».

Όπως είναι γνωστό, η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μία χρονική στιγμή ενδοσκόπησης για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με ζητήματα όπως ο ρατσισμός, οι κοινωνικές ανισότητες και η αστυνομική βία, την οποία πυροδότησε με βίαιο τρόπο ο τραγικός θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια αστυνομικών.

Η NASA ξεκίνησε να προσλαμβάνει μορφωμένες γυναίκες αφροαμερικανικής καταγωγής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄40, οι οποίες όμως γρήγορα αντιμετώπισαν  ρατσισμό και διακρίσεις στον χώρο της δουλειάς τους, τόσο για το φύλο όσο και για το χρώμα τους. Η Μέρι Τζάκσον προσλήφθηκε λίγα χρόνια αργότερα, το 1951, από την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροναυτικής, την οποία θα διαδεχθεί η υπηρεσία της NASA το 1958. Πέρυσι, 14 χρόνια μετά τον θάνατο της, θα τιμηθεί με την υψηλή διάκριση του Χρυσού Μεταλλίου του Κογκρέσου, την υψηλότερη τιμή που αποδίδει το αμερικανικό κράτος  σε ανθρώπους από όλους τους τομείς της ζωής.