ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ ζητά την ακύρωση του νόμου Obamacare από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Ο Τραμπ ζητά την ακύρωση του νόμου Obamacare από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε αργά την Πέμπτη το βράδυ από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να ακυρώσει τον νόμο Obamacare – που είχε θεσπισθεί από τον προκάτοχό του και είχε προσθέσει εκατομμύρια Αμερικανούς στο υγειονομικό δίχτυ ασφαλείας της χώρας – μία κίνηση που η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, χαρακτήρισε «αδιανόητη ωμότητα» εν μέσω του ξεσπάσματος της επιδημίας του κορωνοϊού, που έχει πλήξει τις ΗΠΑ σκληρότερα από κάθε άλλη χώρα.

Ο Νόμος για Προσιτή Οικονομικά Υγειονομική Περίθαλψη (Affordable Care Act, ACA) ακυρώθηκε αφού η προηγούμενη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους, περιέκοψε τμήματά του, υποστήριξε στην προσφυγή του στο δικαστήριο ο συνήγορος της κυβέρνησης Νόελ Φρανσίσκο.

«Τίποτε απ' όσα έκανε το Κογκρέσο του 2017 δεν δείχνει ότι είχε την πρόθεση να συνεχιστεί η λειτουργία του υπόλοιπου ACA», υπογράμμισε ο Φρανσίσκο.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει νωρίτερα χθες πως θα ζητήσει από το δικαστήριο να κηρύξει τον ACA παράνομο, δημιουργώντας ένα πιθανότατα κρίσιμης σημασίας πεδίο μάχης για τις φετινές προεδρικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters