ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Ο Ντούντα κέρδισε τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών

Πολωνία: Ο Ντούντα κέρδισε τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα κέρδισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα, όμως δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% που ήταν απαραίτητο για να αποφύγει τον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου.

Η επανεκλογή του Ντούντα, συμμάχου της κυβέρνησης, είναι κρίσιμης σημασίας ώστε το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) να μπορέσει να εφαρμόσει την κοινωνικά συντηρητική του ατζέντα, στην οποία περιλαμβάνεται η προστασία της παραδοσιακής οικογένειας και η αποτροπή της εξάπλωσης της «ΛΟΑΤΚΙ νοοτροπίας».

Στον δεύτερο γύρο θα αντιμετωπίσει τον Ραφάλ Τρσασκόφσκι, τον φιλελεύθερος δήμαρχος της Βαρσοβίας που ανήκει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών (PO).

Ο Ντούντα συγκέντρωσε το 43,5% των ψήφων και ο Τρσασκόφσκι το 30,46%.

Αν και ο ρόλος του προέδρου στην Πολωνία είναι κυρίως τιμητικός, έχει το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε νομοθεσία που προωθεί το κοινοβούλιο.

Εφόσον εκλεγεί, ο Τρσασκόφσκι θα μπορεί να εμποδίζει νομοσχέδια του PiS.

«Ο ψηφοφόρος που προτίμησε τον (ακροδεξιό υποψήφιο) Κριστόφ Μπόζακ ή τον (ανεξάρτητο) Σιμόν Χολόβνια μπορεί να επιλέξει μεταξύ της συνεργασίας με την κυβέρνηση ή της διαμάχης μεταξύ του προέδρου και της κυβέρνησης για τα επόμενα τριάμισι χρόνια», σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Πολωνίας Πιοτρ Μούλερ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Polsat.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters