ΚΟΣΜΟΣ

Διακοπές στη Γαλλία για Μακρόν και κυβέρνηση

18s10fran-thumb-large

Η πανδημία δεν «επιβάλλει» μόνο, σε μεγάλο αριθμό πολιτών, διακοπές στη χώρα τους. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όσο και οι περισσότεροι υπουργοί της θα κάνουν φέτος το καλοκαίρι διακοπές εντός Γερμανίας. Παρομοίως και στη Γαλλία. Όλοι οι υπουργοί, με μία μόνο εξαίρεση, ανακοίνωσαν ότι θα περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές του στο εσωτερικό.

Γαλλογαλλικές και μάλιστα εντός της μητροπολιτικής Γαλλίας, θα είναι φέτος οι διακοπές της κυβέρνησης Καστέξ. Μόνο στον υπουργό Εξωτερικών Λε Ντριάν «επετράπη» να πάει στην Ισπανία, απ’ όπου κατάγεται η σύζυγός του. Κατά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, οι εντολές Καστέξ ήταν σαφείς: Οι υπουργοί είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν εντός του χώρου Σένγκεν, με δυνατότητα επιστροφής σε λιγότερο από 2 ώρες αεροπορικώς. Έτσι όλοι προτίμησαν να μείνουν στη χώρα, δείχνοντας το παράδειγμα και βοηθώντας την γαλλική οικονομία.

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ζήτησαν τηλέφωνα και μέιλ από τους υπουργούς για άμεση επικοινωνία σε περίπτωση ανάγκης, καθότι η πανδημία είναι παντού παρούσα στη χώρα. Στην εκλογική του περιφέρεια και στην πόλη Πραντ στα ανατολικά Πυρηναία, όπου ήταν δήμαρχος, θα μεταβεί για λίγες μέρες ο πρωθυπουργός.

Στο φρούριο του Μπρεγκανσόν νότια, κοντά στο Σεν Τροπέ βρίσκεται ήδη ο πρόεδρος Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ. Διακοπές «ήρεμες αλλά με εργασία» για τον πρόεδρο, ο οποίος δεν απέκλεισε την σύγκληση «συμβούλιου υγείας» μέσω τηλεδιάσκεψης, στην περίπτωση επικίνδυνης εξάπλωσης του ιού.

Το φρούριο είναι η θερινή κατοικία των προέδρων με απόφαση του στρατηγού Ντε Γκωλ το 1968. Η κυβέρνηση θα επιστρέψει στις εργασίες της στο Παρίσι στις 24 Αυγούστου.

Πηγή: Deutsche Welle