ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Προβάδισμα Λουκασένκο σε Exit Poll – Υποψήφια αντιπολίτευσης: Η πλειοψηφία είναι μαζί μας

leykorwsia-ekloges-reuters

Κρατικά ΜΜΕ της Λευκορωσίας έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα exit poll, μετά το προγραμματισμένο κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα, το οποίο καταδεικνύει πως ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει εξασφαλίσει ποσοστό σχεδόν 80% των ψήφων.

Βάσει της δημοσκόπησης που δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA, το 79,7% των ψηφοφόρων ψήφισε τον Λουκασένκο. Μονάχα το 6,8% ψήφισε υπέρ της αντιπάλου του Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Αν και τα περισσότερα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 20.00 τοπική ώρα, ορισμένα παρέμειναν ανοικτά λόγω της αυξημένης προσέλευσης των ψηφοφόρων.

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη δεν παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία, καθώς δεν προσκλήθηκαν εγκαίρως. Κράτη της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, έχουν επικρίνει τις εκλογές αυτές, καθώς δύο από τους αντιπάλους του Λουκασένκο, μεταξύ αυτών ο σύζυγος της Τιχανόφσκαγια, φυλακίστηκαν την περίοδο πριν από την εκλογική αναμέτρηση.

Η υποψήφια της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία είπε πως «η πλειοψηφία» των συμπολιτών της τη στηρίζει, επισημαίνοντας πως δεν πιστεύει τις επίσημες εκτιμήσεις βάσει των οποίων ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο προηγείται με μεγάλη διαφορά στην εκλογική αναμέτρηση.

«Πιστεύω αυτά που βλέπουν τα μάτια μου και βλέπω πως η πλειοψηφία (των πολιτών) είναι μαζί μας», είπε η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, αντιδρώντας ενώπιον δημοσιογράφων στη δημοσιοποίηση του exit poll.

«Θεωρώ πως κερδίσαμε ήδη, διότι νικήσαμε τον φόβο μας, την απάθειά μας, την αδιαφορία μας», τόνισε η ίδια, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που σηματοδοτήθηκε από την πρωτόγνωρη κινητοποίηση υπέρ της υποψήφιας της αντιπολίτευσης στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, την οποία κυβερνά εδώ και 26 χρόνια ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και ΜΜΕ εχθρικά διακείμενα στον Λουκασένκο μεταδίδουν πως πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Λευκορωσίας, ιδίως στην πρωτεύουσα Μινσκ, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις με τις αρχές να προχωρούν σε συλλήψεις.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, τουλάχιστον 10 άνθρωποι συνελήφθησαν σε μια κινητοποίηση στο Μινσκ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, DPA, Reuters