ΚΟΣΜΟΣ

Κάμαλα Χάρις: «Κουρέλιασε την Αμερική ο Πρόεδρος»

allery_14305

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με καλούς οιωνούς ξεκινάει την προεκλογική εκστρατεία της ως υποψήφια αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών η Κάμαλα Χάρις, με τις σφυγμομετρήσεις να εμφανίζουν την πλειοψηφία των Αμερικανών να έχει θετική γνώμη γι’ αυτήν, σημαντικό επίτευγμα σε περίοδο οξείας πολιτικής πόλωσης.

Ποσοστό 35% των ερωτηθέντων έχει θετική άποψη για τη Χάρις, ενώ το 31% την αντιμετωπίζει αρνητικά. Το ποσοστό αυτό είναι της τάξης του 52% μεταξύ Αφροαμερικανών ψηφοφόρων και 71% μεταξύ ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος. Αντίθετα, 58% των Αμερικανών έχει αρνητική γνώμη για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και 45% δηλώνει ότι αντιπαθεί τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Στην πρώτη τους κοινή δημόσια εμφάνιση στο «φέουδο» του Μπάιντεν, την πολιτεία του Ντέλαγουερ το βράδυ της Τετάρτης, το ηγετικό δίδυμο των Δημοκρατικών σκιαγράφησε τα σχέδιά τους για ανάκαμψη της χώρας από την υγειονομική, οικονομική και φυλετική κρίση που αντιμετωπίζει, ρίχνοντας την ευθύνη στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο από μία νίκη στις 3 Νοεμβρίου. Χρειαζόμαστε λαϊκή εντολή, η οποία θα αποδεικνύει ότι τα τελευταία λίγα χρόνια δεν ήταν ενδεικτικά του ποιοι είμαστε», είπε η κ. Χάρις, υποστηρίζοντας ότι η τετραετία Τραμπ «κουρέλιασε τη διεθνή εικόνα» της χώρας της. Η πρώην εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι μέρος των καθηκόντων της στην προεκλογική εκστρατεία θα αφορούν τη συλλογή στοιχείων εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ και του Μάικ Πενς, τα οποία θα εξηγούν με μεθοδικό τρόπο τις αποτυχίες της παρούσας κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού, την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και τη δημιουργία των κατάλληλων  υγειονομικών συνθηκών για ασφαλή εγκαίνια της σχολικής χρονιάς.

Σύμβουλος του Μπάιντεν ανέφερε στους New York Times ότι ο ρόλος της κ. Χάρις θα είναι μεταξύ άλλων να λειτουργήσει ως «σύνδεσμος» της εκστρατείας των Δημοκρατικών με Αφροαμερικανούς και ισπανόφωνους ψηφοφόρους, καθώς και με την εκλογικά ισχυρή πληθυσμιακή κατηγορία των γυναικών που κατοικούν στα προάστια. Η παρουσία της Χάρις στο ψηφοδέλτιο, εκτιμούν οι υπεύθυνοι στρατηγικής του Μπάιντεν, θα ωθήσει ψηφοφόρους στις κάλπες κρίσιμων πολιτειών, όπως η Αριζόνα, η Φλόριντα και το Τέξας.