ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Προσεκτικά βήματα στην παραγωγή εμβολίου

20vaccine-coronavirus

Τους σοβαρούς κινδύνους που μπορεί να έχουν τόσο όσον αφορά την υγεία εκατομμυρίων ατόμων όσο και ως προς την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια, αλλά και γενικά στην επιστήμη, ενδεχόμενη βιασύνη και «εκπτώσεις» στα στάδια ανάπτυξης ενός εμβολίου έναντι του κορωνοϊού επισημαίνουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες.

Ενδεικτικό είναι πρόσφατο άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Science που υπογράφει ο διευθυντής έκδοσης H. Holden Thorp, με το οποίο συνιστά την αποφυγή αδικαιολόγητης επιτάχυνσης στην παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι «αμέτρητες ζωές διακυβεύονται – δεν υπάρχουν συμβιβασμοί για το εμβόλιο».

Οπως αναφέρουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζοντας τα βασικά στοιχεία του άρθρου, με δεδομένο ότι η Ρωσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ένα γρήγορο εμβόλιο για τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό είναι έτοιμο για χρήση και οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, φαίνεται ότι υπάρχει επικίνδυνη βιασύνη για τη γραμμή τερματισμού του εμβολίου.

Η πλειονότητα των επιδημιολόγων και των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο είναι σταθερά δεσμευμένη σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (φάση 3) για τα εμβόλια που χορηγούνται σε υγιείς ανθρώπους, αφού η μέθοδος επιτρέπει τη σύγκριση όσων δοκιμάζουν το εμβόλιο με ομάδα ελέγχου που λαμβάνει εικονικό σκεύασμα. Οι μελέτες φάσης 3, που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη για το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, αφορούν περίπου 30.000 ασθενείς.

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας του εμβολίου και η δοκιμασία πρέπει να συνεχιστεί έως ότου εκτεθούν στον ιό τα άτομα που συμμετέχουν. «Είναι αδύνατον να προβλεφθεί πόσο καιρό θα πάρει αυτό. Οι γιατροί που επιδιώκουν να συμβουλεύσουν υγιείς ασθενείς σχετικά με τη λήψη του εμβολίου θα απαιτήσουν δικαίως αυτά τα δεδομένα», σημειώνεται στο άρθρο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκκλήσεις για διαβεβαιώσεις ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν θα προχωρήσει σε έκτακτη έγκριση για το εμβόλιο, η οποία μάλιστα χορηγήθηκε μόνο μία φορά για εμβόλιο κατά του άνθρακα λόγω απειλής βιολογικού πολέμου. «Εγκριση ενός εμβολίου που είναι επιβλαβές ή δεν είναι αποτελεσματικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τις δυνάμεις που διαδίδουν ήδη τους φόβους τους για τη χρήση των εμβολίων», σημειώνουν οι γιατροί.

Τεστ ανίχνευσης ιού

Την ίδια στιγμή, εξελίξεις φαίνεται να υπάρχουν από τον τομέα των εργαστηριακών τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ (Yale, ΗΠΑ) ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα που ονομάστηκε SalivaDirect και στηρίζεται στην εξέταση σάλιου αντί ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος. Ενώ εξακολουθεί να στηρίζεται σε μια παρόμοια μοριακή διαδικασία με τα άλλα τεστ, είναι πιο απλό (ευκολότερη συλλογή δείγματος), δεν απαιτεί ακριβά συντηρητικά, απαιτεί λιγότερο χρόνο για την εξαγωγή του αποτελέσματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από περισσότερα εργαστήρια. Εχει ήδη λάβει μια αρχική έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων FDA, όμως, όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, θα απαιτηθούν επιπλέον δοκιμές της μεθόδου και βελτιώσεις.