ΚΟΣΜΟΣ

Οι «υπέροχοι τέσσερις» του Τραμπ

election_2020_trump_69601

ΜΑΝΤΙΣΟΝ, Ουισκόνσιν. Δεν είναι παγκόσμιας κλάσης σκακιστής ο Τζο Μπάιντεν, σε αντίθεση με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που προέβλεψε ότι ο εν αναμονή Δημοκρατικός αντίπαλός του θα αποδειχθεί κακός διαπραγματευτής στη διεθνή σκηνή.

«Κοιτάξτε, το ένα πράγμα που έμαθα είναι ότι ο Πούτιν, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, ο Κιμ Γιoνγκ Ουν και ο Ερντογάν στην Τουρκία είναι σκακιστές παγκόσμιας κλάσης», είπε ο Τραμπ, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση το βράδυ της Δευτέρας στο Ουισκόνσιν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ο Μπάιντεν δεν θα είναι ικανός να συνομιλήσει μαζί τους ως ισότιμος εταίρος και ότι «δεν ήταν ποτέ πολύ καλός, ακόμη και στα καλύτερά του χρόνια». Τέτοιες χώρες, καθώς και το Ιράν, «ονειρεύονται τον Μπάιντεν πρόεδρο», υπογράμμισε στην εκτενή και παρορμητική ομιλία του ο Τραμπ. «Αν νικήσουμε, και αφού νικήσουμε στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, θα πρέπει να ασχοληθούμε αμέσως με το Ιράν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εάν εκλεγεί στην προεδρία, ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο γηραιότερος εν ενεργεία πρόεδρος στην Ιστορία. O Δημοκρατικός γερουσιαστής γίνεται 78 ετών τον Νοέμβριο, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ είναι τέσσερα χρόνια νεότερος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε ειρωνικό τόνο για να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους του για τη διανοητική και σωματική κατάσταση του Μπάιντεν, λέγοντάς τους να μην τον ψηφίσουν από οίκτο, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την Κάμαλα Χάρις στην αντιπροεδρία. «Η γυναίκα αυτή είναι καταστροφή. Θέλει να πάρει πίσω τα όπλα του κόσμου και να απαγορεύσει τα ορυκτά καύσιμα», είπε ο Τραμπ, επισημαίνοντας ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα συσπειρωθεί γύρω από τον Μπάιντεν, καθώς ο αριστερός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς παραμένει δυσαρεστημένος για την ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Σάντερς είχε αντιθέτως απευθύνει θερμή δήλωση στήριξης προς τον Μπάιντεν –μέσω βίντεο– στο εθνικό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος.