ΚΟΣΜΟΣ

Πολυεθνική δύναμη στην Αϊτή

ΠΟΡΤ O ΠΡΕΝΣ. Στον δύσβατο δρόμο της επιστροφής στην ομαλότητα εισέρχεται η Αϊτή, καθώς η παραίτηση του προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, ο οποίος διέφυγε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, άνοιξε τον δρόμο για την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην πολυτάραχη νησιωτική χώρα.

Θερμή υποδοχή ανταρτών

Εκατοντάδες Αμερικανοί, Γάλλοι και Καναδοί καταφθάνουν από χθες το πρωί στην πολυτάραχη περιοχή, με πρωταρχικό στόχο την αποκατάσταση της τάξης στο Πορτ O Πρενς, όπου οι οπαδοί της αντιπολίτευσης επεφύλαξαν πανηγυρική υποδοχή στους αντάρτες. Είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπέρ της άμεσης αποστολής πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης, η οποία θα αντικατασταθεί σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών από διεθνές ειρηνευτικό σώμα, υπό την αιγίδα του OHE. Την ίδια στιγμή και ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, υπογράμμιζε ότι η κυβέρνηση Μπους είναι αντίθετη στην ανάμιξη των ηγετικών στελεχών των ανταρτών στην πολιτική ζωή της Αϊτής, ο Γάλλος ομόλογός του, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, εξήρε τη συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον – Παρισίων στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Λίγες, μόλις, ώρες μετά την παραίτηση του προέδρου Αριστίντ, οι πρώτοι Αμερικανοί και Γάλλοι πεζοναύτες έκαναν την εμφάνισή τους στο Πορτ O Πρινς αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του τοπικού αεροδρομίου, καθώς και άλλων καίριων σημείων της πόλης. Πάντως, οι Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν καταλάβει το προεδρικό μέγαρο παρακολούθησαν διακριτικά χθες το απόγευμα την πανηγυρική είσοδο των ανταρτών του Γκάι Φιλίπ στο κέντρο της πόλης. O τελευταίος δήλωσε ότι οι άνδρες του είναι έτοιμοι να καταθέσουν τον οπλισμό τους και επεσήμανε ότι η ξένη ειρηνευτική δύναμη είναι καλοδεχούμενη. O ηγέτης των ανταρτών δεν παρέλειψε, ωστόσο, να απαιτήσει την παράδοση του κ. Αριστίντ στις δυνάμεις του, προκειμένου να δικαστεί.

Η παρουσία της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης δεν απέτρεψε τις βίαιες ταραχές μεταξύ των φίλα προσκείμενων στον πρώην πρόεδρο της χώρας και οπαδών της αντιπολίτευσης, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε 100 συνολικά ανθρώπους. Συνεχίστηκαν επίσης οι λεηλασίες καταστημάτων και κατοικιών, γεγονός που υποχρέωσε τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, Μπονιφάς Αλεξάντρ, προσωρινού προέδρου της Αϊτής, να απευθύνει έκκληση για ηρεμία και ενότητα. Παρά ταύτα, στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η μικρή ειρηνευτική δύναμη, η οποία θα ενισχυθεί σύντομα από Βραζιλιάνους και Χιλιανούς στρατιώτες, επαρκεί για να αποκαταστήσει σταδιακά την τάξη τις επόμενες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του ομόφωνου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η πολυεθνική δύναμη θα παραμείνει στην περιοχή για χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών μηνών και στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από πολυεθνικό σώμα υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ.

Πιο κοντά ΗΠΑ – Γαλλία

Στο μεταξύ, η υπόθεση της Αϊτής φαίνεται ότι συνέβαλε καθοριστικά στην αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Παρισιού. «O διάλογος με τις ΗΠΑ, από τη στιγμή της έναρξης της κρίσης, διεξήχθη σε άριστο κλίμα και η αποχώρηση του κ. Αριστίντ από την Αϊτή αποτελεί αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», υποστήριξε χθες ο κ. ντε Βιλπέν. Από την πλευρά του, ο κ. Πάουελ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν όχι μόνο στην εγκαθίδρυση μιας εκλεγμένης από τον λαό κυβέρνησης, αλλά μιας κυβέρνησης που θα σέβεται τους θεσμούς της δημοκρατίας. Σχολιάζοντας, επίσης, τις επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση Μπους για την καθυστέρησή της να επέμβει, ο κ. Πάουελ τόνισε ότι έπρεπε πρώτα να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες ενός πολιτικού συμβιβασμού μεταξύ όλων των πλευρών. Πάντως, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστήριζε χθες ότι η κυβέρνηση Μπους θα προωθήσει τη δημιουργία «συμβουλίου πρεσβυτέρων», το οποίο θα διοικήσει την Αϊτή και θα αναλάβει την οργάνωση των εθνικών εκλογών.

Τέλος, ο κ. Αριστίντ, ο οποίος διέφυγε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, δήλωσε ότι παραιτήθηκε προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία. «Αυτοί που με υποχρέωσαν σε παραίτηση έκοψαν το δέντρο της ειρήνης, αλλά αυτό θα φυτρώσει ξανά, καθώς οι ρίζες του πάνε πίσω στην εποχή του Λουβερτούρ», επεσήμανε ο κ. Αριστίντ, αναφερόμενος στον Τουσέν Λουβερτούρ, ο οποίος ηγήθηκε της επανάστασης των μαύρων της νήσου το 1791. Τελικός προορισμός του κ. Αριστίντ αναμένεται να είναι η Νότια Αφρική, η κυβέρνηση της οποίας φέρεται διατεθειμένη να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο.