ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: εξακολουθούν να ψάχνουν για τον Λάντεν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εντείνονται οι αμερικανικές προσπάθειες σύλληψης ή δολοφονίας του Σαουδάραβα αρχιτρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ενέκρινε σχετικό σχέδιο των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Προς το παρόν διαψεύδονται από επίσημα χείλη -χθες διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Πάουελ- οι φήμες ότι ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα βρίσκεται σε αμερικανικά χέρια, όπως και οι πληροφορίες του «Νιου Γιόρκερ» περί συνεργασίας Πακιστάν – ΗΠΑ στην επιχείρηση.

Στο τελευταίο τεύχος του το περιοδικό έγραψε ότι το Ισλαμαμπάντ συνήψε συμφωνία για να επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να καταδιώξουν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα στο πακιστανικό έδαφος.

«Το δημοσίευμα δεν είναι αληθές, δεν υπάρχει τέτοιου είδους συμφωνία», ήταν η κατηγορηματική δήλωση ανωτάτου στελέχους του πακιστανικού στρατού. Το «Νιου Γιόρκερ», που κυκλοφόρησε χθες στις ΗΠΑ, έγραψε ότι χιλιάδες? αμερικανικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν σε μια περιοχή στα σύνορα με το Αφγανιστάν ως αντάλλαγμα στην αμερικανική ανοχή για την παροχή χάριτος προς τον επιστήμονα Καντίρ Χαν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι άφησε να διαρρεύσουν πυρηνικά μυστικά στο Ιράν, στη Λιβύη και στη B. Κορέα.

Επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, που εκμυστηρεύθηκε στο «Νιου Γιόρκερ» ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ συνήψε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, το αμερικανικό περιοδικό αποκάλυψε πως επίκειται η ανάπτυξη στο Αφγανιστάν μιας επίλεκτης μονάδας πρακτόρων, η οποία συμμετείχε στη σύλληψη του Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν.

«Ο Μουσάραφ μας είπε ότι έχουμε κάποιους τύπους εδώ μέσα. Μας παρέχουν φρέσκα φρούτα, λαχανικά και βοσκούν τα κοπάδια, για τον Μπιν Λάντεν και τους οπαδούς της Αλ Κάιντα», ήταν η μαρτυρία του αξιωματούχου, στην οποία βασίσθηκε το ρεπορτάζ του βετεράνου δημοσιογράφου Σέιμουρ Χιρς, στο «Νιου Γιόρκερ». «Θα βάλουμε τα στρατεύματά μας στο Πακιστάν στο πλαίσιο συναλλαγής, επειδή δεν πιέσαμε τον Μουσάραφ στην υπόθεση Χαν», πρόσθεσε. Παρόλο που μετά την 11η Σεπτεμβρίου το Πακιστάν εξελίχθηκε σε στενό σύμμαχο της Ουάσιγκτον, η ηγεσία της μουσουλμανικής χώρας επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει σε ξένα στρατεύματα να καταδιώξουν τρομοκράτες στα εδάφη του. Μία άλλη πτυχή της επιχείρησης δημοσιοποιήθηκε χθες με την επιβολή σημαντικού προστίμου (95.000 δολ.) εις βάρος καίριας ομάδας φυλάρχων, των Αχμεντζάι, σε μεθοριακή περιοχή, επειδή επιτέθηκαν σε στρατεύματα τα οποία αναζητούν τον Λάντεν. «Διαψεύδω ότι έχει συλληφθεί ο Λάντεν, η φήμη κυκλοφόρησε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, κλιμακώθηκε και διαψεύσθηκε από το Πεντάγωνο», ανέφερε ο Πάουελ, σχολιάζοντας δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ότι ο Μπους ενέκρινε το σχέδιο σύλληψης του Λάντεν.