ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία συμβούλου του Αραφάτ

ΓΑΖΑ. H δολοφονία δημοσιογράφου, συμβούλου του Γιασέρ Αραφάτ, από αγνώστους στην πόλη της Γάζας επιβεβαίωσε τους φόβους που θέλουν την Παλαιστινιακή Αρχή να χάνει σταδιακά τον έλεγχο αρκετών αστικών κέντρων, τα οποία έχουν βυθιστεί στην ανομία. O Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος χαρακτήρισε «βρώμικη» τη δολοφονία του Καλίλ αλ Ζαμπέν, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας με θέμα τη λήψη αυστηρών μέτρων για την αποκατάσταση της τάξης στη Γάζα και σε άλλες πόλεις των κατεχόμενων, όπου οι ένοπλες οργανώσεις και οι συμμορίες δρουν ανεξέλεγκτες. Στο μεταξύ, ισραηλινή αντιπροσωπεία, υπό τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Αριέλ Σαρόν, Ντοβ Βέισγκλας, συζήτησε χθες στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, και τη σύμβουλο επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας, Κοντολίσα Ράις, το σχέδιο μονομερούς αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε άλλο το χάος που επικρατεί στις παλαιστινιακές πόλεις», δήλωσε χθες το απόγευμα ο Σαέμπ Ερεκάτ. O επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας πρότεινε, μάλιστα, την άμεση ανάληψη δράσης από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας και προειδοποίησε ότι η ανομία υπονομεύει τον αγώνα για την ανεξαρτησία. Πάντως, τη δολοφονία καταδίκασε και η ένοπλη οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. «Θεωρούμε την Παλαιστινιακή Αρχή υπεύθυνη για τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και άλλων επιφανών μελών της κοινωνίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Δώδεκα σφαίρες

Ο Αλ Ζαμπέν, ο οποίος ήταν συντάκτης εκθέσεων για τη δραστηριότητα των ένοπλων οργανώσεων της Γάζας, άφησε την τελευταία του πνοή στο γραφείο του όταν άγνωστοι τον πυροβόλησαν με δώδεκα σφαίρες. Αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υποστήριζε ότι ο Αλ Ζαμπέν είχε αποκτήσει αρκετούς εχθρούς το τελευταίο διάστημα, διότι είχε γίνει γνωστό ότι ενημέρωνε τακτικά τον Αραφάτ για όλες τις κινήσεις των παραστρατιωτικών της περιοχής. Μολονότι η αστυνομία δεν είχε προχωρήσει σε σύλληψη, η ίδια πηγή επέμενε ότι οι δολοφόνοι του συμβούλου του Γ. Αραφάτ ανήκουν σε οργάνωση που έχει άμεση σχέση με το κίνημα της Φατάχ. O Αλ Ζαμπέν, ο οποίος ήταν επικεφαλής οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε μόλις την περασμένη εβδομάδα διατάξει τη διανομή φυλλαδίων με τα οποία καταδίκαζε «τις συμμορίες των επαγγελματιών δολοφόνων». H δολοφονία του Αλ Ζαμπέν αποτελεί τον τελευταίο κρίκο σε μια αλυσίδα βίαιων περιστατικών που συγκλόνισαν τα παλαιστινιακά εδάφη τις τελευταίες εβδομάδες. Την Παρασκευή, μάλιστα, υπέβαλε την παραίτησή του ο δήμαρχος της Ναμπλούς, Γκασάν Σάκα, ο οποίος δήλωσε ότι αδυνατεί να περιορίσει τη βία που πλήττει την πόλη. O τελευταίος δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον κ. Αραφάτ ότι δεν προσπάθησε να αποτρέψει τη διολίσθηση της πόλης στην ανομία.