ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: αυτομαστιγώθηκαν ανενόχλητοι

ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ. Σημαντικές προσπάθειες για να επιτραπεί στους πιστούς σιίτες να αυτομαστιγωθούν ανενόχλητοι κατέβαλαν χθες οι ινδικές αρχές – και, σε αντιδιαστολή με τα θλιβερά συμβάντα στο Ιράκ και στο Πακιστάν, τα κατάφεραν. H χθεσινή εορτή της Ασούρα, που σε άλλα σημεία του μουσουλμανικού κόσμου αμαυρώθηκε από ξεσπάσματα βίας εναντίον σιιτών, πέρασε χωρίς επεισόδιο στην Ινδία.

Χιλιάδες συλλήψεις

Στη χώρα όπου οι συγκρούσεις μουσουλμάνων και ινδουιστών συχνά πυροδοτούνται από θρησκευτικούς εορτασμούς ή έχουν ως επίκεντρο ιερούς χώρους, ο χθεσινός εορτασμός συνοδεύθηκε από 3.200 συλλήψεις. Οι συλλήψεις έγιναν στο δυτικό κρατίδιο Γκουτζαράτ, θέατρο φρικτών θρησκευτικών συγκρούσεων το 2002, στις οποίες είχαν βρει το θάνατο πάνω από 2.000 άτομα. Οι αρχές της πολιτείας είχαν τότε κατηγορηθεί ότι επέδειξαν μεγαλύτερη ανοχή στις φρικαλεότητες των ινδουιστών απ’ ό,τι σε αυτές των μουσουλμάνων, που αποτελούν το 9% του πληθυσμού των 50 εκατομμυρίων.

Με στόχο να αποφευχθούν ανάλογες εντάσεις, οι αρχές φέτος έδειξαν προετοιμασμένες. «Φέραμε τα πάντα άνω-κάτω για να διασφαλίσουμε ότι οι φετινές πομπές στο Γκουτζαράτ θα διεξαχθούν ειρηνικά», είπε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής της επαρχίας A.K. Μπαργκάβ. «Εχουν γίνει πάνω από 3.200 προληπτικές συλλήψεις ατόμων που θα αφεθούν στη συνέχεια ελεύθερα», προσέθεσε. Αστυνομικοί επρόκειτο να ακροβολιστούν σε στέγες σπιτιών, ενώ τα δρομολόγια των πομπών είχαν τροποποιηθεί κατά τρόπο ώστε να μην περνούν από περιοχές ινδουιστών.

«Κατ’ αυτόν τον τρόπο μετέχουμε κι εμείς στον πόνο του Χουσεΐν, που θυσιάστηκε για χάρη μας», είπε ο νεαρός Μουχάμεντ Ζαντάβ, που χτυπούσε με μανία το στήθος του ταυτόχρονα με τον ήχο των τυμπάνων, στο Αχμενταμπάντ. Το Αχμενταμπάντ, η πρωτεύουσα της βιομηχανοποιημένης επαρχίας του Γκουτζαράτ, γέμισε μαυροντυμένους πιστούς που εξέφραζαν με παραστατικό τρόπο τη θλίψη τους.

Στο Κασμίρ

Στο μεταξύ, λιγότερο ανεκτικές προς το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων κατοίκων, που μάλιστα αποτελούν την τοπική πλειοψηφία, αποδείχθηκαν οι αρχές του Κασμίρ. Στην πολύπαθη αυτή επαρχία της Βόρειας Ινδίας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη εξέγερση αυτονομιστών, απαγορεύθηκαν οι πομπές της Ασούρα και 35 άτομα που αψήφισαν την απαγόρευση, στη Σριναγκάρ, συνελήφθησαν. Οι αρχές επικαλούνται λόγους ασφαλείας, επιτρέποντας ωστόσο πομπές ινδουιστών.