ΚΟΣΜΟΣ

Πυρ εναντίον θρησκευτικής πομπής στο Πακιστάν

KOYETA. Συντονισμένο διεθνές σχέδιο ή σύμπτωση; H θρησκευτική εορτή των σιιτών Ασούρα έγινε χθες στόχος αποτρόπαιων επιθέσεων όχι μόνο στην Κερμπάλα του Ιράκ αλλά και στην Κουέτα του βορείου Πακιστάν. Εκεί, τουλάχιστον 45 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 150 τραυματίσθηκαν όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον της θρησκευτικής πομπής της ιερής μουσουλμανικής ημέρας.

Είδα πτώματα στα καλώδια

«Οι τρομοκράτες, που βρίσκονταν σε μπαλκόνια, άνοιξαν πυρ εναντίον της πομπής», δήλωσε ο υπαρχηγός της αστυνομίας Ριάζ Χαν. Αλλος αξιωματικός της αστυνομίας πρόσθεσε ότι οι επιτιθέμενοι εκτόξευσαν επίσης χειροβομβίδες. Το πλήθος κινήθηκε εναντίον τους και «όταν οι τρομοκράτες διαπίστωσαν ότι έχουν περικυκλωθεί, τουλάχιστον δύο απ’ αυτούς τινάχθηκαν στον αέρα» πρόσθεσε ο Χαν. «Είδα τα πτώματά τους στα καλώδια του ηλεκτρικού». Ενδιαφέρον έχει η μαρτυρία σύμφωνα με την οποία τα όπλα των επιτιθεμένων έγραφαν το όνομα της απαγορευμένης, εκστρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τζαγκβί. «Πιστεύουμε ότι για τις επιθέσεις ευθύνονται οι συνήθεις ύποπτοι, όπως η Λασκάρ-ε-Τζαγκβί, αλλά δεν είναι σαφές πού αποσκοπούσαν», δήλωσε ο ηγέτης της σιιτικής κοινότητας Αμπντούλ Τζαλίλ Νακβί. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η χθεσινή επίθεση ήταν μια απόπειρα εκστρεμιστικών στοιχείων να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

«Προφανώς ο σκοπός αυτής της επίθεσης ήταν να προκληθεί αναταραχή», δήλωσε ο υπουργός πληροφοριών της χώρας Σεΐχ Ρασίντ Αχμέντ. Υπενθυμίζεται ότι ο Πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ έχει επιζήσει από δύο πρόσφατες απόπειρες δολοφονίας.

Αφότου δέχθηκαν την επίθεση, οι σιίτες επιδόθηκαν σε λεηλασίες καταστημάτων, γραφείων τηλεοπτικού σταθμού, και σπιτιών, που ανάγκασαν τις αρχές της πόλης να επιβάλουν άμεση απαγόρευση της κυκλοφορίας. «H κατάσταση είναι πολύ κακή», δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής το απόγευμα, καθώς, μία ολόκληρη ώρα μετά το περιστατικό, εξακολουθούσαν να αντηχούν πυροβολισμοί. O στρατός εκλήθη να επιβάλει την τάξη, ενώ έγινε γνωστό ότι οι αρχές προέβησαν σε κάποιες συλλήψεις. Γιατροί του Πολιτικού Νοσοκομείου της Κέτα, που δέχθηκε το μεγαλύτερο όγκο των θυμάτων, ανέφεραν ότι οι περισσότεροι νεκροί «είτε έπεσαν θύμα εκρήξεων, είτε δέχθηκαν πυροβολισμούς, είτε ποδοπατήθηκαν». Οι τραυματίες ήταν τουλάχιστον 150, εκ των οποίων περίπου 20 σε κρίσιμη κατάσταση. H χθεσινή ήταν η ιερότερη ημέρα για τους σιίτες, που θυμούνται το θάνατο του Χουσεΐν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, τον έβδομο αιώνα.

Η Κουέτα, πόλη 1,2 εκατομμυρίου κατοίκων, είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας του Μπαλουχιστάν, που συνορεύει, με αχανή και εν πολλοίς αφύλακτη συνοριακή γραμμή, προς το Αφγανιστάν. Υπενθυμίζεται ότι το σκληροπυρηνικό καθεστώς των Ταλιμπάν, που κυβερνούσε στο Αφγανιστάν και διέθετε προσβάσεις και στο Πακιστάν, εκπροσώπευε την πλέον μισαλλόδοξη εκδοχή του σουνιτικού Ισλάμ. Στο Πακιστάν, όπου ο πληθυσμός είναι 97% μουσουλμανικός, ο κυρίαρχος κλάδος του Ισλάμ είναι ο σουνιτικός, με πληθυσμό τετραπλάσιο αυτού των σιιτών. Οι δύο θρησκευτικές κοινότητες συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους, αν εξαιρέσει κανείς τη δράση, εκατέρωθεν, κάποιων εκστρεμιστικών στοιχείων.

Θέατρο συγκρούσεων

Η πόλη της Κουέτα έχει υπάρξει και στο παρελθόν θέατρο τέτοιων συγκρούσεων. Τον Ιούλιο του 2003, άγνωστοι επιτέθηκαν εναντίον σιιτικού τεμένους στην Κέτα που κόστισε τη ζωή σε 57 άτομα που προσεύχονταν στο εσωτερικό. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ένας από τους κύριους υπόπτους για την καλοκαιρινή επίθεση είναι ο γαμπρός του μέλους της Αλ Κάιντα Ραμζί Γιουζέφ. O Γιουζέφ είχε καταδικαστεί για την επίθεση κατά των Δίδυμων Πύργων το 1993.