ΚΟΣΜΟΣ

Εχουν εμπλακεί σε ισλαμικό εμφύλιο οι ΗΠΑ

Το Βιετνάμ μάς δίδαξε ότι ο πρώτος κανόνας της εμπλοκής σε ξένους εμφυλίους πολέμους είναι γνωστός και απλός: Μην εμπλακείτε! Οι ΗΠΑ βρίσκονται, όμως, σήμερα μπλεγμένες σε εμφύλιο πόλεμο στο εσωτερικό του Ισλάμ. H δολοφονία σχεδόν τριών χιλιάδων ανθρώπων από την Αλ Κάιντα με όπλο επιβατικά αεροσκάφη σε μία και μόνη ημέρα τον Σεπτέμβριο του 2001 θα έπρεπε να κρατήσει την Ουάσιγκτον μακριά από τέτοιες περιπέτειες.

Η Τρίτη ήταν άλλη μία ημέρα φρίκης με θρησκευτικά κίνητρα, αυτήν τη φορά σε Ιράκ και Πακιστάν. Το τελευταίο κύμα «ιερών» δολοφονιών θα πρέπει να απομακρύνει τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες του Ισλάμ από τις φαντασιώσεις τους, που επικεντρώνονται στην άρνηση της πραγματικότητας: ότι ένας πόλεμος πολιτικής κυριαρχίας μαίνεται αυτήν τη στιγμή στον ισλαμικό κόσμο. O πόλεμος αυτός προμηνύεται πολύ αιματηρός, εφόσον οι μουσουλμανικές κοινωνίες δεν ηγηθούν της μάχης ενάντια στο καρκίνωμα του φανατισμού. Τη Δευτέρα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ συμφώνησε σε προσωρινό Σύνταγμα, πρότυπο πολιτικών ελευθεριών και θρησκευτικής ανοχής. Το προσωρινό Σύνταγμα διασφαλίζει το δικαίωμα προσηλυτισμού από ένα δόγμα του Ισλάμ σε άλλο ή ακόμη και σε άλλη θρησκεία, ενώ οι Εβραίοι του Ιράκ θα δικαιωθούν για τις αδικίες που υπέστησαν από το καθεστώς Σαντάμ Χουσεΐν. Τα άρθρα του προσωρινού Συντάγματος συντάχθηκαν και ψηφίσθηκαν από το σύνολο των 25 Ιρακινών πολιτικών ανδρών, τους οποίους επέλεξαν και διόρισαν οι αρχές κατοχής. Ολοι αυτοί οι άνδρες, όμως, θα λογοδοτήσουν ενώπιον των ψηφοφόρων. O επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης Πολ Μπρέμερ έμεινε στα παρασκήνια των διεργασιών, σύμφωνα με περιγραφές μελών της εθνοσυνέλευσης.

Το προσωρινό Σύνταγμα θα κριθεί εν μέρει στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, στα τέλη του μήνα στην Τύνιδα. Το κείμενο θα μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο εάν οι ολιγάρχες, δικτάτορες και μονάρχες, που θα συναντηθούν στη σύνοδο, το αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα. Οι συναντήσεις αυτές διακρίθηκαν άλλωστε στο παρελθόν για την υποκρισία τους, καθώς μονάρχες και στρατοκράτες μιλούν για «αντιπροσωπευτικά κυβερνητικά σχήματα». O βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μουμπάρακ και ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλά, οφείλουν να ακολουθήσουν νέα οδό. Δεν μπορούν πλέον να αποφεύγουν να πάρουν θέση πάνω στις δηλώσεις και τις «ιερές» πράξεις της Αλ Κάιντα και των συνεργατών της στον τρόμο. Οι ηγέτες αυτοί πρέπει σήμερα να ακολουθήσουν τις νουθεσίες Αμερικανού αναλυτή, ο οποίος λέει: «Το τζιχάντ θα πάψει μόνο όταν ο μουσουλμανικός κόσμος αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες ως αιρετικούς και όχι ως πολεμιστές του Θεού. O ρόλος των ΗΠΑ θα γίνει τότε η προστασία των μετριοπαθών μουσουλμάνων από τον εκφοβισμό και τη βία». H σύνοδος κορυφής της Τύνιδας αποτελεί κρίσιμη στιγμή, καθώς μετριοπαθείς και δολοφόνοι έχουν αποκαλύψει τα πολιτικά τους σχέδια και μεθόδους για το άμεσο μέλλον.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης

Το Ιράκ βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης αυτής. Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου, επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες βομβιστικές ενέργειες κατέστρεφαν ιερά τεμένη των Σιιτών σε Βαγδάτη και Κερμπάλα, σκοτώνοντας πάνω από 140 ανθρώπους. Οι πράξεις αυτές συνέπεσαν μάλιστα με επίθεση εναντίον Σιιτών προσκυνητών στην Κουέτα του Πακιστάν, με 41 νεκρούς. Οι αρχές της πακιστανικής πόλης επιτρέπουν φαίνεται ακόμη σε φανατικούς Σουνίτες να χρησιμοποιούν τους Σιίτες ως στόχους.

Εγγραφο της Αλ Κάιντα, που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας εξηγεί τους λόγους, για τους οποίους όλοι οι Σιίτες πρέπει να αποτελούν στόχο, χαρακτηρίζοντάς τους «ύπουλο φίδι, υποχθόνιο σκορπιό και μόνιμο εχθρό». O συντάκτης του κειμένου, Αμπού Μουσάμπ Ζαρκάουι, επικεφαλής στρατοπέδου εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, πριν μεταβεί στο Ιράκ, είναι σήμερα ύποπτος για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του Σιίτη κληρικού αγιατολάχ Μοχάμετ Μπακρ και περίπου 100 οπαδών του τον περασμένο Αύγουστο.

Ο πρόεδρος Μπους έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν αποτελεί πόλεμο κατά του Ισλάμ. Αυτός πρέπει να γίνει ο θεμέλιος λίθος της αμερικανικής πολιτικής στον αραβικό κόσμο. Οι Αμερικανοί δεν μπορούν παρά να αντιμετωπίσουν την αντιπαράθεσή αυτή ως θρησκευτικό εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος θα διεξαχθεί και θα κερδηθεί στο εσωτερικό του Ισλάμ. Την ίδια στάση μένει ακόμη να τηρήσουν και οι μουσουλμάνοι.