ΚΟΣΜΟΣ

Συμμαχία κατά «ανθρώπινης δουλείας»

Στην εποχή μας, οι μεγάλες προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής αποτελούν προβλήματα όλων των κρατών και απαιτούν συντονισμένη πολυεθνική δράση. Παρότι η παγκοσμιοποίηση μας παρέχει πολλά προνόμια, η σκοτεινή της πλευρά έχει προκαλέσει ποικίλες ασθένειες, από τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής και την τρομοκρατία έως την εξάπλωση των ναρκωτικών. Ελάχιστα προβλήματα είναι πιο σοβαρά, πιο οδυνηρά γι’ αυτούς που τα ζουν και όμως πιο εύκολα να λυθούν με τη βοήθειά μας, από τα απεχθή εγκλήματα διακίνησης ανθρώπων.

Κάθε χρόνο τουλάχιστον 800.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά αγοράζονται, πωλούνται και περνούν σύνορα παρά τη θέλησή τους, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση ή την καταναγκαστική εργασία. H διακίνηση ανθρώπων είναι πρόβλημα στις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και όλους τους συμμάχους ή συνεργάτες του NATO. Εχει τη δυναμική να αποδυναμώσει και να αποσταθεροποιήσει εύθραστες εμβρυακές δημοκρατίες, ειδικά στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παρότι έγιναν μεμονωμένες προσπάθειες από κράτη του NATO, δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη κάποια πολιτική συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των 46 χωρών του Ευρω-Ατλαντικού Συμβουλίου Συνεργασίας. Το NATO έχει ευθύνη, όμως, να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις μας δεν ανέχονται ούτε επιτρέπουν την ύπαρξη του προβλήματος. Χθες, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η πρώτη στην ιστορία διάσκεψη του NATO για το θέμα της διακίνησης ανθρώπων. Στόχος η υιοθέτηση πολιτικής από όλους τους συμμάχους. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τα μέλη της συμμαχίας να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα:

– Να ενημερώσουν το στρατιωτικό τους προσωπικό στο εξωτερικό.

– Να φροντίσουν ώστε οι διοικητές και η στρατιωτική αστυνομία παγκοσμίως να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για τη συγκέντρωση στοιχείων διακίνησης προσώπων, σε νυκτερινά κέντρα ή όπου συχνάζει το στρατιωτικό προσωπικό του NATO.

– Να περιλάβουν όρους στα συμβόλαια των πολιτικών υπηρεσιών του NATO στο εξωτερικό, που θα εμποδίζουν το προσωπικό των υπηρεσιών αυτών να συμμετέχει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που υποστηρίζει ή προωθεί τη διακίνηση προσώπων και να επιβάλλουν κατάλληλες ποινές σε όσους συμβαλλόμενους αποτύχουν να ελέγξουν υπαλλήλους τους.

– Να επινοήσουν τρόπους για την επεξεργασία αυτών των προσπαθειών στο πλαίσιο τακτικών αναθεωρήσεων από αρμόδιους επιθεωρητές.

Η πραγματοποίηση μιας συνόδου είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν θέτει τέλος στο πρόβλημα. Οι απλές συνομιλίες δεν θα σώσουν τα αθώα θύματα της σύγχρονης δουλείας. Μόνο η συντονισμένη αποτελεσματική πολυμερής δράση μπορεί να δώσει λύση.