ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαίοι «εναντίον» του Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. H πλειοψηφία των Ευρωπαίων θεωρεί ότι ο ρόλος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στα παγκόσμια δρώμενα είναι αρνητικός. H δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του περασμένου μήνα για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες, σε πέντε χώρες της δυτικής Ευρώπης έδειξε, επίσης, πως οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ σε συνδυασμό με την επιδείνωση της κατάστασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει διογκώσει την απειλή της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για τον Αμερικανό πρόεδρο φαίνεται να έχουν σχηματίσει οι Βρετανοί, τα δύο τρίτα των οποίων θεωρούν ότι ο ρόλος του κ. Μπους στις διεθνείς εξελίξεις είναι αρνητικός. Τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας του κ. Μπους στη Γηραιά Αλβιώνα προκαλούν αίσθηση, δεδομένου ότι η Βρετανία θεωρείται ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ. Τα δύο τρίτα των Βρετανών, επίσης, θεωρεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ και το αδιέξοδο στις σχέσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων έχει διογκώσει την απειλή της τρομοκρατίας. Το 66% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης στη Βρετανία, ενώ τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι η επέμβαση στο Ιράκ θα είναι αδικαιολόγητη εφόσον δεν βρεθούν τα όπλα μαζικής καταστροφής. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 50% των Βρετανών θεωρεί ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δικαιολογούν την επέμβαση.

Γαλλία εναντίον Μπους

Στη Γαλλία, όπως άλλωστε αναμενόταν, τα ποσοστά δημοτικότητας του κ. Μπους είναι ακόμα χαμηλότερα, καθώς εννέα στους δέκα Γάλλους πιστεύουν ότι ο ρόλος του στις διεθνείς εξελίξεις είναι αρνητικός. «O κ. Μπους πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να θέλει να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του στη Γαλλία», λέει ο Εντουάρ Λεσέρφ, διευθυντής της εταιρείας ανάλυσης των τάσεων της κοινής γνώμης, IPSOS. Το 50% του δείγματος της έρευνας θεωρεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ διόγκωσε τη διεθνή τρομοκρατία, ενώ το 60% εκτιμά ότι σημαντικό ρόλο στην άυξηση των τρομοκρατικών κρουσμάτων παίζει η μη επίλυση του Παλαιστινιακού. Το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία, πάντως, φαίνεται να ανησυχεί ποσοστό μικρότερο του 50%.

Αρνητική άποψη για τον κ. Μπους έχει και η πλειοψηφία Γερμανών, Ισπανών και Ιταλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οκτώ στους δέκα Γερμανούς και τέσσερις στους πέντε Ισπανούς πιστεύουν ότι ο ρόλος του Αμερικανού προέδρου στις διεθνείς εξελίξεις είναι αρνητικός. Τα ποσοστά του κ. Μπους, τέλος, είναι σχετικά βελτιωμένα στην Ιταλία, όπου έξι στους δέκα Ιταλούς έχουν σχηματίσει αρνητική άποψη γι’ αυτόν.