ΚΟΣΜΟΣ

Ενας Γιωργάκης για να καθαρίσετε το δόντι σας

H αμφίρροπη αναμέτρηση στην Ελλάδα μπορεί να όξυνε την πόλωση και να έβγαλε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας μεθόδους, ξεχασμένες και ενίοτε σκοταδιστικές (δυσφημιστικά φυλλάδια και αφίσες, αλληλοκατηγορίες περί προβοκάτσιας, «μπιρσιμική» κάλυψη των συγκεντρώσεων κ.λπ.), διατήρησε όμως την αντιπαράθεση σε δημοκρατικά πλαίσια. Αντίθετα, στη Ρωσία η αδιαμφισβήτητη επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής ξυπνάει σοβιετικές μνήμες προσωπολαγνείας και εγείρει ερωτήματα για τον πλουραλισμό του τρέχοντος πολιτικού συστήματος στη χώρα.

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης αναβιώνει ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός στην πολιτική ζωή, με τη διαφορά ότι έχει εκλείψει πλήρως ο σοσιαλισμός! Οι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται με το πορτρέτο του προέδρου πάνω από το κεφάλι τους, οι βιογραφίες του Πούτιν μοιάζουν με αγιογραφίες και η τηλεόραση φιλοξενεί συχνά σταλινικού τύπου δημόσια εγκώμια για τον Πούτιν από αθλητές, αστέρες του κινηματογράφου, καλλιτέχνες και βουλευτές. (Ακόμη και η αγορά της Καλλιθέας έχει κατακλυσθεί από μπαμπούσκες, που ξεκινούν από Χρουστσόφ και καταλήγουν σε Πούτιν…). H μόνη διαφορά είναι ότι σήμερα το όνομα του Πούτιν δεν βαφτίζει αεροδρόμια, νοσοκομεία και έργα υποδομής, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν με τον Λένιν, τον Στάλιν και τον Μπρέζνιεφ. H λατρεία προς το πρόσωπό του αποδεικνύεται πλέον σε αντικείμενα ευτελή, καθημερινής χρήσης, όπως οι οδοντογλυφίδες! Σύμφωνα με άρθρο στο τελευταίο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού New Yorker, οι οδοντογλυφίδες με τη φυσιογνωμία του δημοφιλούς προέδρου έχουν μία κωμική χροιά, αφού όταν λες στα ρώσικα «μου έχει κολλήσει κάτι στο δόντι» σημαίνει ότι το έχεις βαρεθεί.

Και όμως, ο Πούτιν δεν ξυπνάει αισθήματα ανίας στους συμπατριώτες του. Κάθε άλλο. Είναι ο νέος «πατερούλης» τους, ο άνθρωπος που εμπιστεύονται και θα ψηφίσουν με πάθος την Κυριακή. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ποσοστό του προέδρου αναμένεται να ξεπεράσει το 80% (άλλη μία ένδειξη επιστροφής στον μονοκομματισμό του υπαρκτού σοσιαλισμού), ενώ οι αντιπάλοί του δεν θα κατορθώσουν να υπερβούν το 5%. Σημαντικό ρόλο στην εικόνα του Πούτιν παίζει ο ανδρισμός του, που του εξασφαλίζει σημαντικά ερείσματα στις τάξεις των γυναικών ψηφοφόρων. Ενδεικτική είναι η επικείμενη κυκλοφορία άλμπουμ με τον τίτλο «Ενας άνδρας σαν τον Πούτιν», στο οποίο ένα γυναικείο τρίο περιγράφει τον ιδανικό άνδρα: «γεμάτο δύναμη, που δεν πίνει αλκοόλ, δεν με πληγώνει και δεν θα με εγκαταλείψει». Το άσμα έγινε ανάρπαστο, με αποτέλεσμα εταιρεία παιχνιδιών να προχωρήσει στην κατασκευή μουσικών ζώων που άδουν το συγκεκριμένο τραγούδι.

Ούτε ο Γιωργάκης ούτε ο Κωστάκης ενέπνευσαν τέτοιου είδους συναισθήματα στις Ελληνίδες ψηφοφόρους. Αμφότεροι είναι αθλητικοί τύποι και δεν πολυπίνουν, δύσκολα όμως μπορούν να χαρακτηρισθούν πρότυπα ομορφιάς, αφού η σωματική τους διάπλαση πόρρω απέχει από αυτήν των αρχαιοελληνικών κούρων. Ευτυχώς, γιατί έτσι γλιτώσαμε τις οδοντογλυφίδες με τη φάτσα του Κωστάκη και μία πιθανή χιπ χοπ επιτυχία διά χειρός Μαζωνάκη «Θέλω να κάνω τζόγκινγκ με τον Γιωργάκη». Δεν μπορούμε όμως να βάλουμε και το χέρι μας στη φωτιά ότι από αύριο δεν θα αναρτηθεί στις δημόσιες υπηρεσίες το κατάλληλο πορτρέτο.