ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΝΤΟΜΑ

ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΔΑ

Ο Κέρι θα κέρδιζε τον Τζορτζ Μπους

ΜΑΪΑΜΙ. O υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, γερουσιαστής Τζον Κέρι θα κέρδιζε τον πρόεδρο Μπους στη Φλώριδα σε περίπτωση πραγματοποίησης προεδρικών εκλογών την Κυριακή στην πολιτεία που έκρινε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2000, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 800 ατόμων, το 49% θα ψήφιζε τον επικρατέστερο, για τον κ. Κέρι, το 43% τον πρόεδρο Μπους και το 3% τον ανεξάρτητο υποψήφιο Ραλφ Νέιντερ. Οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, το ποσοστό των αναποφάσιστων φθάνει το 5%. H σφυγμομέτρηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, μετά την τυπική νίκη του Κέρι για το χρίσμα των Δημοκρατικών, έχοντας κερδίσει, την τελευταία «σούπερ Τρίτη», εννέα από τις δέκα πολιτείες.

ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Επανεξελέγη ο Χάιντερ

ΒΙΕΝΝΗ. Διατήρησε τον έλεγχο του τοπικού Κοινοβουλίου στο νότιο κρατίδιο της Αυστρίας, Καρίνθια, ο ακροδεξιός πολιτικός Γκεργκ Χάιντερ, στις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το κόμμα του Χάιντερ έλαβε 42,7 των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες 38,4 και 12% το Κόμμα του Λαού του προέδρου Σούσελ. O κυβερνήτης αναδεικνύεται ύστερα από ψηφοφορία του Κοινοβουλίου. Απώτερος στόχος του Χάιντερ, πέρα από την επανεκλογή του, ήταν η αναζωογόνηση του Κόμματος της Ελευθερίας, το οποίο εκείνος έχει ιδρύσει. Τα εθνικά ποσοστά του κόμματος έχουν πέσει στο 10%, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια άγγιζαν το 30%. H Καρίνθια αποτελεί το τελευταίο προπύργιο του Χάιντερ, ο οποίος δεν μετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό μετά τη συνεργασία του κόμματος της ελευθερίας με το Κόμμα του λαού τον Φεβρουάριο του 2000, αφού παραιτήθηκε έχοντας προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή λόγω των φιλοναζιστικών θέσεών του.

ΣΤΗΤΟΥΡΚΟΣΥΡΙΑΚΗ ΜΕΘΟΡΙΟ

Θα αφαιρέσουν τις νάρκες

ΑΓΚΥΡΑ. Την αφαίρεση των ναρκών στα σύνορα με τη Συρία, τον ερχόμενο Μάιο, αποφάσισε η κυβέρνηση της Τουρκίας, προτού ξεκινήσει την αναζήτηση πετρελαίου στην περιοχή, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Βεσντί Γκονούλ. «Θα αφαιρέσουμε τις νάρκες σε όλο το μήκος των 550 χιλιομέτρων των συνόρων με τη Συρία στη μεθοριακή πόλη Νουσαμπίν», τόνισε ο υπουργός. Το έργο θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. «H Συρία παράγει πετρέλαιο από την άλλη πλευρά των συνόρων κι εμείς αδυνατούμε λόγω του ναρκοπεδίου», πρόσθεσε. Τα υπόλοιπα σύνορα, με εξαίρεση τα σύνορα με τη Βουλγαρία, όπου ξεκίνησε ανάλογη προσπάθεια, παραμένουν ναρκοθετημένα. H Τουρκία και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει να αφαιρέσουν τις νάρκες από τα κοινά τους σύνορα, αλλά η διαδικασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Εν τω μεταξύ, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από την κακοκαιρία στην κεντρική Τουρκία, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 11.

ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Βυθίστηκε πλοιάριο

ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ. Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τρεις αγνοούνται, καθώς ξαφνική ανεμοθύελλα προκάλεσε την ανατροπή επιβατηγού πλοιαρίου, το οποίο μετέφερε 25 ανθρώπους στην είσοδο του Ινερ Χάρμπορ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων. Είκοσι δύο άνθρωποι διεσώθησαν, αρκετοί από τους οποίους διεκομίσθησαν σε νοσοκομεία. «Μια γυναίκα ξεψύχησε στο νοσοκομείο», δήλωσε εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων. «H ανεμοθύελλα ξέσπασε ξαφνικά, δεν προλάβαμε ούτε να φορέσουμε τα σωσίβιά μας», τόνισε επιβάτης του πλοιαρίου.

Η ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ TO ΒΒC

Ανύπαρκτα στρατόπεδα βασανιστών

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε διαψεύδουν κατηγορηματικά την ύπαρξη μυστικών στρατοπέδων, στα οποία νέοι άνθρωποι εκπαιδεύονταν σε μεθόδους βασανισμού και δολοφονίας πολιτικών αντιπάλων. O υπουργός Νέας Γενιάς χαρακτήρισε την έρευνα του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC «αστήρικτες ανοησίες». Σε απάντησή του ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι στα εν λόγω στρατόπεδα δίδονται στους νέους τεχνικές και υγειονομικές πρακτικές, τρόποι αντιμετώπισης καταστροφών, ενώ δίδεται και εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Στο βρετανικό πρόγραμμα παρουσιάστηκαν νέοι από τη Ζιμπάμπουε, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι εκπαιδεύονταν σε τρόπους βασανιστηρίων μελών του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής της αντιπολίτευσης.

Ο ΠΑΠΑΣ ZHTEI NA ΕΝΣΤΕΡΝΙΣΤΟΥΜΕ

«Συγγνώμη» και «συμφιλίωση»

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Εκκληση στον πλανήτη απηύθυνε χθες ο Πάπας Ιωάννης Παύλος να εστερνιστεί τη «συγγνώμη» και τη «συμφιλίωση», παρά την έξαρση της τρομοκρατίας και των αιματηρών συγκρούσεων σε πολλές περιοχές του κόσμου. «Δεν ξεχνώ τη δραματική κατάσταση πολλών αφρικανικών κρατών, της Μέσης Ανατολής και πάνω από όλα στους Ιερούς Τόπους και το Ιράκ», τόνισε ο Ποντίφικας στο εβδομαδιαίο του διάγγελμα προς τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. «Τα αδέλφια μου υποφέρουν λόγω της απαράδεκτης βίας και της τρομοκρατίας, οι οποίες επιδεινώνουν τη βεβαρημένη τους καθημερινότητα», συμπλήρωσε ο Πάπας.

ΑΠΟ ΔΙΑΡΡΟΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Εκρηξη σε πολυκατοικία

ΜΟΣΧΑ. Καταστράφηκε δωδεκαώροφη πολυκατοικία στο νότιο τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας από έκρηξη, η οποία προκλήθηκε από τη διαρροή φυσικού αερίου, τραυματίζοντας δύο ενοίκους. H έκρηξη σημειώθηκε στις 3.20 το πρωί, πιθανότατα στην κουζίνα του τετάρτου ορόφου, καταστρέφοντας ολοσχερώς και τα οκτώ διαμερίσματα του ορόφου.