ΚΟΣΜΟΣ

Απειλούνται αντίποινα για τη σφαγή

ΓΑΖΑ. Εκδίκηση με χτύπημα στην καρδιά του εβραϊκού κράτους, το Τελ Αβίβ, υποσχέθηκαν ότι θα πάρουν οι Παλαιστίνιοι, που θρήνησαν χθες τα 14 θύματα μιας από τις αιματηρότερες ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα τους τελευταίους 17 μήνες. Δεκατρείς από τους 14 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων των ισλαμιστών εξτρεμιστών και των παιδιών, που έχασαν τη ζωή τους από τη χθεσινή πρωινή επιδρομή στο Νουσεϊράτ και τον γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιγ, κηδεύθηκαν σε μία μαζική τελετή σε παρακείμενο νεκροταφείο. Χιλιάδες μασκοφόροι εξτρεμιστές, κραδαίνοντας όπλα, φώναζαν «Εκδίκηση, εκδίκηση» και «η απάντησή μας θα είναι στο Τελ Αβίβ». Πάνω από 100.000 κατοικούν στοιβαγμένοι στους δύο εξαθλιωμένους καταυλισμούς, που αποτελούν -κατά το Ισραήλ- κέντρο εξτρεμιστών.

Η σκληροπυρηνική οργάνωση Χαμάς είχε δηλώσει νωρίτερα ότι εννέα από τους μαχητές της σκοτώθηκαν στην επιχείρηση, την οποία το Ισραήλ διενήργησε για προληπτικούς λόγους, προκειμένου «να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων». Ιατρικές πηγές των Παλαιστινίων κατήγγειλαν ότι τρία αγόρια, ηλικίας 8, 12 και 15 ετών, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην είσοδο των γειτονικών καταυλισμών. Πάνω από 80 άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

Αν και ουδείς από τους ηγέτες της οργάνωσης δεν μίλησε ενώπιον του πλήθους, ένας μασκοφόρος ένοπλος απείλησε μέσα από μεγάφωνο ότι ρεβανσιστικές ενέργειες θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό «σε οποιονδήποτε χώρο». O Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, είχε προειδοποιήσει ότι οι δολοφονίες δεν θα μείνουν ατιμώρητες.

Αντίποινα

Η επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων ήρθε ένα 24ωρο αφότου Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές πραγματοποίησαν μία σύνθετη επίθεση με πυρά και βόμβες εναντίον στρατιωτικού φυλακίου στη Γάζα. O ισραηλινός στρατός ισχυρίσθηκε πως αναζητούσε όπλα στον καταυλισμό, αλλά ούτε βρήκε οπλισμό ούτε προχώρησε σε συλλήψεις.

Μέσα σε αυτό το φορτισμένο κλίμα στην περιοχή, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ επισήμανε στη διάρκεια συνάντησής του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, ότι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να είναι εσωτερικές και να μην επιβληθούν από το εξωτερικό. «O πρόεδρος τόνισε ότι οποιοσδήποτε εκσυγχρονισμός θα πρέπει να προέλθει από τις παραδόσεις και την κουλτούρα της περιοχής», σχολίασε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής πρεσβείας στο Λονδίνο, Αϊμάν αλ Καφάς. «Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φέρει τη δημοκρατία εν μία νυκτί και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπαγορευθεί. Οι εμπλεκόμενες χώρες δεν πρόκειται να αποδεχθούν κάποια ιατρική συνταγή για να προχωρήσουν σε μεταρρύθμιση», πρόσθεσε ο Καφάς. Παρόλα αυτά η Αίγυπτος ανέφερε ότι καλωσορίζει την αμερικανική και ευρωπαϊκή υποστήριξη και συνεργασία για να βοηθήσει τις χώρες της περιοχής να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ευημερία. Από το γραφείο του Μπλερ ανακοινώθηκε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν την προοπτική μεταρρυθμίσεων στην περιοχή και τον τρόπο, με τον οποίο θα εργασθούν για να πετύχουν αυτόν το στόχο, αλλά αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Σύσσωμος ο αραβικός κόσμος έχει καταγγείλει την Ουάσιγκτον για την ειρηνευτική της πρωτοβουλία στη Μέση Ανατολή.