ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: ζητούν δημοψήφισμα

ΚΑΡΑΚΑΣ, Βενεζουέλα. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του Καράκας διαδήλωσαν το Σάββατο εναντίον του προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβεζ, ζητώντας για μια ακόμη φορά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. H διαδήλωση είναι η μεγαλύτερη φέτος εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

Την περασμένη εβδομάδα, βίαιες συγκρούσεις συγκλόνισαν την πρωτεύουσα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, από τους οποίους τουλάχιστον οκτώ σκοτώθηκαν. O Αμερικανός πρόεδρος Μπους δεσμεύθηκε το Σάββατο ότι η Ουάσιγκτον θα συνεργασθεί στενά με την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών, ώστε να διασφαλισθεί ο αδιάβλητος χαρακτήρας ενδεχόμενου δημοψηφίσματος. Ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ανέφεραν το Σάββατο ότι οι μαζικές διαδηλώσεις έδωσαν νέα πνοή στην εκστρατεία τους, που αποσκοπεί να υποχρεώσει τον πρόεδρο Τσάβεζ στην προκήρυξη δημοψηφίσματος με ερώτημα την παραμονή του στην εξουσία. «Δεν θέλουμε σφαίρες, θέλουμε ψήφους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χριστιανοδημοκράτης αντίπαλος του Τσάβεζ, Εδουάρδο Φερνάντες. Στο ευρύ κίνημα αντιπολίτευσης κατά του Τσάβεζ συμμετέχουν επιχειρηματίες, απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού, επαγγελματίες της μεσαίας τάξης και συνδικαλιστές. Οι διαδηλωτές, ανεμίζοντας σημαίες της χώρας και κρατώντας πανό με το σύνθημα «Κάτω η Δικτατορία», κατήγγειλαν τις δολοφονίες και τις παραβιάσεις πολιτικών δικαιωμάτων του καθεστώτος Τσάβεζ. Οι διαδηλωτές τήρησαν μάλιστα και ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των νεκρών τους.

Αμετανόητος ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος Τσάβεζ, όμως, εμφανίσθηκε αμετανόητος την Παρασκευή σε συναντήσεις που είχε με ξένους διπλωμάτες. Εκεί, ο Τσάβεζ χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «τρομοκράτες», οι οποίοι προσπαθούν να τον ανατρέψουν σύμφωνα με τις προσταγές της Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας των πετρελαίων της Βενεζουέλας, απορρίπτει τις αιτιάσεις του Τσάβεζ, θεωρώντας τις ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα στη χώρα του.