ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΝΤΟΜΑ

ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Η προβολή της Ε.Ε.από τα ηλεκτρονικά μέσα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. H επικοινωνιακή στρατηγική της E.E. δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Κομισιόν, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία αξιολογεί το αποτέλεσμα της περσινής έκκλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς των 15 χωρών μελών της E.E. με στόχο «τη συμβολή των MME για μια καλύτερη παρουσίαση της E.E. σε ένα ολοένα αυξανόμενο κοινό». H Κομισιόν είχε προσφερθεί να επιχορηγήσει μέχρι και το 50% των ενημερωτικών αυτών προγραμμάτων (χωρίς να υπερβεί τα 75.000 ευρώ για τις εκπομπές του ραδιοφώνου, και τα 300.000 ευρώ για τις τηλεοπτικές εκπομπές), θέτοντας τρία βασικά κριτήρια επιλογής: την πρωτοτυπία, τη δημιουργικότητα, και την ώρα μετάδοσης μεγάλης ακροαματικότητας.

ΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Διχάζει το ευρώ

ΟΣΛΟ. Διχασμένη μπροστά στη μάχη του ευρώ εμφανίζεται η νορβηγική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Αφτενπόστεν. Στο στρατόπεδο του «όχι» μετέχουν συνδικάτα, εκπρόσωποι του αγροτικού κλάδου και του κλάδου της αλιείας, και πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος του πρωθυπουργού Μπόντεβικ. Οι αντίπαλοι της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν αρχίσει να συντονίζουν τις προσπάθειές τους, αναμένοντας ότι, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2005, θα πραγματοποιηθεί μια τρίτη απόπειρα ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Συνταγματικές αλλαγές στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ. Ξεκίνησαν χθες συζητήσεις στο κινεζικό κοινοβούλιο για την προώθηση ιστορικών μεταρρυθμίσεων του Συντάγματος με σκοπό την εξασφάλιση της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. H κυβέρνηση υποστήριξε την προώθηση των αλλαγών, τις οποίες εγγυήθηκε ότι θα εγκρίνει, ενώ παράλληλα έθεσε προς συζήτηση το θέμα της σημασίας του Συντάγματος, το οποίο επισήμως αποτελεί τον θεμελιώδη νόμο του κράτους παρέχοντας απόλυτη νομοθετική ισχύ στην κυβέρνηση, αλλά διαθέτει επί της ουσίας ελάχιστο αντίκρισμα.

ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΩΗΠΑ

Μετέφερε λαθραία μισθοφόρους

ΧΑΡΑΡΕ. Εξήντα τέσσερις μισθοφόρους και πολεμικό υλικό μετέφερε λαθραία αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Boeing 747 που εντόπισαν οι αρχές της Ζιμπάμπουε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Χαράρε. O υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Κέμπο Μοχαντί ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος, που είναι καταχωρημένο στις ΗΠΑ «ερευνάται από τις αρχές, ύστερα από ψευδή δήλωση των ιδιοκτητών του, σχετικά με το πλήρωμα και το φορτίο που μετέφερε». O κ. Μοχαντί ζήτησε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των μισθοφόρων και ο σκοπός της αποστολής τους. Δεν έγινε γνωστό από ποιο αεροδρόμιο και ποια χώρα είχε απογειωθεί το αεροσκάφος.

ΑΠΟ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΚΑΜΙΚΑΖΙ

Μεταθανάτιες δηλώσεις

ΓΑΖΑ. Βιντεοκασέτα που περιέχει, ένα χρόνο μετά το θάνατό τους, δήλωση δύο Βρετανών καμικάζι, που δηλώνουν περήφανοι με την προοπτική της δολοφονίας Εβραίων, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η αντάρτικη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. O 22χρονος Βρετανός πακιστανικής καταγωγής, Ασιφ Χανίφ ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό σε Τζαζ μπαρ στην παραλιακή οδό του Τελ Αβίβ στις 30 Απριλίου του 2003, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους. «Οι Μουσουλμάνοι σκοτώνονται καθημερινά. Είναι τιμή μου να σκοτώσω έναν από αυτούς τους ανθρώπους (Εβραίους)», τόνισε ο 22χρονος σε αγγλικά με πακιστανική προφορά. O σύντροφός του, 27χρονος Ομάρ Σαρίφ, εξαφανίστηκε αφού απέτυχε να πυροδοτήσει τη βόμβα του. Το πτώμα του ξεβράστηκε αργότερα σε παραλία του Τελ Αβιβ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΣΟΥΗΔΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΕΣ

Διακρίσεις επειδή είναι γυναίκες

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Πάνω από το 50% των 158 γυναικών που μετέχουν στο κοινοβούλιο της Σουηδίας, ισχυρίζονται ότι έτυχαν διακρίσεων επειδή είναι γυναίκες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενέργησε σουηδική εφημερίδα. «Οι μισοί βουλευτές του κοινοβουλίου στη Σουηδία είναι γυναίκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εξουσία της χώρας είναι ισοδύναμα μοιρασμένη ανάμεσα στα δύο φύλα», αναφέρουν τα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης, στην οποία συμμετείχαν 155 από τις 158 βουλευτίνες της χώρας. Εξι στις δέκα βουλευτίνες δηλώνουν ότι έτυχαν διακρίσεων, καθώς προτιμήθηκαν άνδρες για την ανάληψη ανώτατων αξιωμάτων, παρότι εκείνες εκπλήρωναν όλα τα απαιτούμενα κριτήρια.

ΓΙΑ TO ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαμάχη IAEA με Τεχεράνη

ΒΙΕΝΝΗ. H κυβέρνηση του Ιράν δήλωσε χθες ότι παρείχε κάθε πληροφορία σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), τονίζοντας ότι προέβη στην αποκάλυψη του προγράμματος δεχόμενη μεγάλες πιέσεις. H IAEA άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Ιράν για την απόκρυψη ιδιαίτερα σημαντικών πτυχών του πυρηνικού της προγράμματος, ωστόσο ο αντιπρόσωπος του Ιράν στην IAEA δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Τεχεράνη δεν αποκάλυψε τα πάντα σε έγγραφο που απέστειλε στην Υπηρεσία τον περασμένο Οκτώβριο, «διότι εκείνη την εποχή ανακοινώσαμε ό,τι ακριβώς προέβλεπε το Σύμφωνο Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων». Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της IAEA, η κυβέρνηση της Ρωσίας παρέλαβε χθες μεταγωγικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε εμπλουτισμένο ουράνιο από τη Λιβύη, στο πλαίσιο της διάλυσης του πυρηνικού της προγράμματος.