ΚΟΣΜΟΣ

Εβδομάδα απεργιών στη Γαλλία

Δύσκολη προμηνύεται η εβδομάδα για την κυβέρνηση Ραφαρέν στη Γαλλία, καθώς απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις του νοσοκομειακού προσωπικού, των εκπαιδευτικών και του καλλιτεχνικού κλάδου έχουν προγραμματισθεί για την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο. Προοίμιο της εβδομάδας κοινωνικής διαμαρτυρίας, εξαιρετικά δυσμενές για την κεντροδεξιά κυβέρνηση, 12 ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, αποτελεί η απειλή της ομαδικής παραίτησης εκ μέρους κορυφαίων της γαλλικής επιστημονικής κοινότητας, σήμερα Τρίτη. H αντιπαράθεση επιστημόνων – ερευνητών και κυβέρνησης αποδίδεται από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας στην έλλειψη πόρων για τη χρηματοδότηση της έρευνας στη Γαλλία, τους χαμηλούς μισθούς και την υποαπασχόληση, την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού, των πανεπιστημιακών και ερευνητικών κέντρων να απορροφήσουν τους περίπου 11.000 ερευνητές, που αποφοιτούν κάθε χρόνο.

Η διαμαρτυρία των ερευνητών άρχισε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν 60.000 επιστήμονες και επικεφαλής ερευνητικών κέντρων υπέγραψαν αίτηση με τον τίτλο «Σώστε την έρευνα» και με αίτημα την αύξηση των κονδυλίων. Επακολούθησαν δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο με θέμα την «αιμορραγία του επιστημονικού κεφαλαίου», δηλαδή τον εξ ανάγκης εκπατρισμό χιλιάδων ερευνητών στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ιαπωνία και στην Ελβετία – το 2000 οι αναχωρήσεις πτυχιούχων του ερευνητικού τομέα ανήλθαν σε 3.000. Σήμερα, οι επικεφαλής εκατοντάδων εργαστηρίων και ερευνητικών ιδρυμάτων πρόκειται να κορυφώσουν τη διαμαρτυρία με συγκέντρωση στο δημαρχείο των Παρισίων, όπου θα αποφασίσουν εάν θα παραιτηθούν ή όχι. Στο πλευρό τους έχουν ταχθεί πολλοί από τους 105.000 ερευνητές κρατικών ιδρυμάτων, που θα απεργήσουν για συμπαράσταση.

Υπόσχεση για παροχές

Στην προσπάθειά της να αποτρέψει το απευκταίο, δηλαδή τις μαζικές παραιτήσεις, η κυβέρνηση Ραφαρέν μέσω της υπουργού Επιστημών Κλοντί Ενιέρ, πρώην αστροναύτη, αποδέσμευσαν πιστώσεις, υποσχέθηκαν άμεση ενίσχυση ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ και αποδέσμευση 300 εκατ. ευρώ έως το 2007. Συγκρότησαν επίσης εθνική επιτροπή επιφορτισμένη με την αναζήτηση λύσεων για το μέλλον της επιστημονικής έρευνας στη Γαλλία. Τελικώς το θέμα, σε συνδυασμό με τις άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις, προσέλαβε, παραμονές δημοτικών εκλογών, πολιτικό χαρακτήρα. Οπως, όμως, υπενθυμίζουν οι «Financial Times», το 1983, επί προεδρίας Μιτεράν και πρωθυπουργίας Μορουά, οι ερευνητές των κρατικών ερευνητικών ιδρυμάτων, όπως το CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών), απέκτησαν την ιδιότητα του κρατικού λειτουργού, με μισθολογική αύξηση αναλόγως της παλαιότητας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλούς μισθούς, εις βάρος των νέων προσλήψεων, σε μια εποχή κατά την οποία η Γαλλία παλεύει με το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Διότι η άλλη, για την οποία δεν ευθύνεται απαραιτήτως η σημερινή κυβέρνηση, αλλά είναι προϊόν χρόνιας ολιγωρίας των προηγούμενων κυβερνήσεων, συγκατοίκησης ή αμιγώς σοσιαλιστικών, οδήγησαν σε μαρασμό ερευνητικά κέντρα ανθρωπιστικών, ιστορικών ή τεχνολογικών σπουδών με διεθνή ακτινοβολία και κύρος.