ΚΟΣΜΟΣ

Λεηλασίες και χάος στην Αϊτή

ΠΟΡΤ O ΠΡΕΝΣ. Στο έλεος των βιαιοτήτων και των λεηλασιών βρίσκεται η πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ O Πρενς, λίγα 24ωρα μετά την πτώση του προέδρου Αριστίντ, η αποχώρηση του οποίου δεν φαίνεται να λύνει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, τα προβλήματα διογκώνονται. O ίδιος ο Αριστίντ, σε δηλώσεις που έκανε από την Αφρική, όπου βρίσκεται εξόριστος, υποστήριξε ότι εξακολουθεί να είναι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας, ενώ άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η απομάκρυνσή του με αμερικανικό αεροσκάφος ήταν «πολιτική απαγωγή».

Νεκρός και ένας Ισπανός δημοσιογράφος

Οι σφοδρότερες συγκρούσεις μετά την πτώση του Αριστίντ την περασμένη εβδομάδα, ξέσπασαν την Κυριακή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άτομα, περιλαμβανομένου του Ισπανού δημοσιογράφου, Ρικάρντο Ορτέγκα, πολεμικού ανταποκριτή του τηλεοπτικού δικτύου, Antena 3. O Ρικάρντο Ορτέγκα ήταν 37 ετών και στο παρελθόν είχε πραγματοποιήσει αποστολές στην Τσετσενία, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. H εφημερίδα «Ελ Μούντο» τού έπλεκε το εγκώμιο χθες, θυμίζοντας ότι το θύμα «ανήκε σ’ εκείνη τη ράτσα των ειδικών ανταποκριτών που θέλουν πάντα να βρίσκονται εκεί όπου υπάρχει η δράση». Οι συγκρούσεις ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης τουλάχιστον 10.000 ατόμων, συγκεντρωμένων στην πλατεία του εθνικού μεγάρου στο Πορτ O Πρενς, με βασικό αίτημα να προσαχθεί ο Αριστίντ στη Δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για διαφθορά και πολιτικές δολοφονίες. Δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών για να διωχθούν στη συνέχεια από Αμερικανούς πεζοναύτες. H δύναμη των Αμερικανών πεζοναυτών που απάντησε στα πυρά, ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατο ενός εκ των έξι, διευκρινίζοντας ότι το θύμα βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Τεταμένη ήταν η κατάσταση στην πρωτεύουσα και χθες, καθώς εκατοντάδες άτομα λεηλατούσαν βιομηχανική περιοχή της πόλης, κοντά στο αεροδρόμιο. Το πλήθος επιτέθηκε σε αυτοκίνητα και απείλησε δημοσιογράφους.

Σε ειρηνική αντίσταση κάλεσε ο Αριστίντ

Από την Αφρική, ο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ κάλεσε τους οπαδούς του «να αντισταθούν ειρηνικά στην κατοχή». «Είμαι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος και θα παραμείνω. Επιθυμία μου είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας. Σας καλώ σε ειρηνική αντίσταση», είπε. Σε ό,τι αφορά το ρόλο των ΗΠΑ στην πτώση του, ο Αριστίντ κατήγγειλε ότι «η πολιτική απαγωγή του» από τους Αμερικανούς, «οδήγησε στην κατοχή»… «Με απομάκρυναν διά της βίας και μου είπαν και ψέματα. Με έβαλαν σ’ ένα αυτοκίνητο και βρέθηκα στο αεροδρόμιο που ήταν υπό τον έλεγχο των Αμερικανών».