ΚΟΣΜΟΣ

Δεν αποκαλύπτει η Τσάρλι αν ανήκε στον Τσόρτσιλ…

Ο,τι και να ξέρει η Τσάρλι, ο παπαγάλος, δεν το μαρτυρά. Είναι ένα ιδιαίτερα σιωπηλό ζώο. Στέκεται στο ένα πόδι, ανασηκώνει το λοφίο της και επιδεικνύει την ικανότητά της να χοροπηδάει πάνω-κάτω γεμάτη ενθουσιασμό. Δεν δείχνει, ωστόσο, την παραμικρή διάθεση να ρίξει φως στο μυστήριο που την περιβάλλει τους τελευταίους τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση του «πορτρέτου» της στη βρετανική εφημερίδα The Daily Μirror.

Ανήκε, άραγε, ο υπερήλικας πια παπαγάλος στον Ουίνστον Τσόρτσιλ, όπως υποστηρίζει η «Μίρορ»; Αληθεύει ότι σε στιγμές μεγάλου εκνευρισμού η Τσάρλι «καθυβρίζει τους ναζί» με τη φωνή του Τσόρτσιλ; Σύμφωνα με τον σημερινό ιδιοκτήτη της Τσάρλι, τον Πίτερ Οραμ, ο παπαγάλος, ένας κυανόχρυσος Μακάο, πωλήθηκε στον Ουίνστον Τσόρτσιλ από τον πεθερό του, που διατηρούσε κατάστημα πώλησης μικρών ζώων στο Κρόιντον. Οταν πέθανε ο Τσόρτσιλ, το 1965 -αναφέρει σήμερα ο Οραμ- ζητήθηκε από τον ίδιο και τον πεθερό του να πάνε στην έπαυλη Τσαρτγουέλ του «πατέρα της νίκης», του σερ Ουίνστον, για να συλλέξουν την Τσάρλι και αρκετά άλλα πτηνά. O Οραμ, διστακτικός προφανώς να συζητήσει την ιστορία του παπαγάλου του μετά τον καταιγισμό επισκέψεων Βρετανών δημοσιογράφων, δεν απαντά πια στο τηλέφωνο. Ομως, η Σίλβια Μάρτιν, διευθύντρια του εκτροφείου Χίθφιλντ, ιδιοκτησίας Οραμ, και τόπος όπου επί αρκετές δεκαετίες έζησε η Τσάρλι, υποστηρίζει ότι η ιστορία του παπαγάλου του Τσόρτσιλ είναι αδιαμφισβήτητα αληθινή. «O πεθερός του αφεντικού μου ήταν έμπορος τέτοιων ειδών και είχε πουλήσει αρκετά εξωτικά πτηνά στον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Οταν αυτός απεβίωσε κληθήκαμε να πάρουμε τα ζώα πίσω».

Το περιβάλλον, όμως, του πρώην πρωθυπουργού αγνοεί την ύπαρξη του παπαγάλου. H Τζούντιθ Σίγουαρντ, που διευθύνει σήμερα το Τσάρτγουελ, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο που να δείχνει ότι ο Τσόρτσιλ διέθετε παπαγάλο Μακάο, ενώ ούτε η κόρη του, η Λαίδη Σόουμς, θυμάται κάτι τέτοιο. «O σερ Ουίνστον αγαπούσε τα ζώα και πάντα είχε κοντά του αρκετά πτηνά», εξηγεί η Σίγουαρντ. «Κάποτε είχε έναν παπαγάλο αλλά η λαίδη Σόουμς είναι βέβαιη ότι δεν πρόκειται για το συγκεκριμένο ζώο». Ωστόσο, η Σίγουαρντ δεν διαψεύδει τη μαρτυρία του Ορταμ, ότι, δηλαδή, κλήθηκε και μάζεψε από το Τσάρτγουελ την Τσάρλι. H ίδια, πάντως, πιστεύει ότι το πουλί πιθανώς να ανήκε σε μέλος του προσωπικού του πρωθυπουργού. O Ορταμ ομολογεί ότι η Τσάρλι πράγματι έχει πρόβλημα εξαιτίας της συνήθειάς της να βρίζει ακατάσχετα, αλλά η φωνή της θυμίζει «παπαγάλο» και όχι τον Τσόρτσιλ, ενώ η Μάρτιν λέει ότι ουδέποτε την άκουσε να βρίζει τον Χίτλερ.