ΚΟΣΜΟΣ

Σε υποχώρηση η «Φόρτσα Ιτάλια»

ΡΩΜΗ. Σοβαρό προβληματισμό στο στρατόπεδο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκαλούν τα αποτέλεσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που εμφανίζουν το κυβερνών κόμμα να βρίσκεται πέντε ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την κεντροαριστερά αντιπολίτευση, αλλά και οι απειλές του εθνικιστή υπουργού Ουμπέρτο Μπόσι να αποσύρει τη Λέγκα του Βορρά από την κυβέρνηση, στην περίπτωση που ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν τηρήσει τη συμφωνία για την αποκέντρωση της εξουσίας μέχρι το τέλος του μηνός.

Τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, ο συντηρητικός συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 45% των προτιμήσεων των Ιταλών ψηφοφόρων, ενώ ο κεντροαριστερός συνασπισμός προηγείται με 50%. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η οποία δημοσιεύθηκε στην «Κοριέρε ντε λα Σέρα» εμφανίζουν το κόμμα του Ιταλού πρωθυπουργού «Φόρτσα Ιτάλια» να χάνει έδαφος σε σύγκριση με την Εθνική Συμμαχία και τη Λέγκα του Βορρά, τα δύο άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού που εμφανίζονται ενισχυμένα. Σύμφωνα με τον κορυφαίο πολιτικό αναλυτή Ρενάτο Μανχαίμερ, ο κεντροαριστερός συνασπισμός εμφανίστηκε να ενισχύεται σημαντικά τον περασμένο Ιανουάριο, διατηρώντας μέχρι σήμερα το προβάδισμά του.

Κλυδωνισμοί

Ο κυβερνητικός συνασπισμός ενδέχεται να υποστεί σοβαρούς κλυδωνισμούς, πάντως, αν ο Ουμπέρτο Μπόσι υλοποιήσει τις απειλές του για αποχώρηση από την κυβέρνηση. Σε δύο συνεντεύξεις του, στις εφημερίδες «Λα Στάμπα» και «Λα Ρεπούμπλικα», ο κ. Μπόσι απειλεί ευθέως τον Μπερλουσκόνι, αν δεν υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για αποκέντρωση της εξουσίας, ικανοποιώντας τις αυτονομιστικές τάσεις της Λέγκας του Βορρά.

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι, πάντως, μιλώντας στο ραδιόφωνο της PAI, τόνισε χθες ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με την αποκέντρωση της εξουσίας, αν και αντιμετωπίζει αντιδράσεις από τα δύο άλλα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του.