ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτούνται οι επιστήμονες

ΠΑΡΙΣΙ. Κλιμακώθηκαν, χθες, με μαζικές παραιτήσεις, οι κινητοποιήσεις κορυφαίων επιστημόνων της Γαλλίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Ραφαρέν, την οποία καταγγέλλουν ως υπεύθυνη για την ελλιπή χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας στη χώρα και τον αναγκαστικό εκπατρισμό χιλιάδων Γάλλων ερευνητών στο εξωτερικό. Οι επικεφαλής εκατοντάδων γαλλικών επιστημονικών εργαστηρίων και κέντρων ερευνών αποφάσισαν, χθες, να παραιτηθούν από τα διοικητικά τους καθήκοντα, παρά την έκκληση της κυβέρνησης να παραμείνουν στις θέσεις τους, κι ενώ η χώρα προετοιμάζεται για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, στις 21 Μαρτίου. Με ψηφοφορία, που έγινε διά ανατάσεως της χειρός στο δημαρχείο της πρωτεύουσας, περίπου 800 επιστήμονες έκριναν σκόπιμο να πραγματοποιήσουν την απειλή τους και να απόσχουν από συγκεκριμένα καθήκοντα, αγνοώντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την έναρξη διαπραγματεύσεων και τη χορήγηση κονδυλίων.

Είναι συμβολικές

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η χρονική στιγμή δεν επελέγη τυχαία, δεδομένου ότι πλησιάζουν οι εκλογές και η κυβέρνηση Ραφαρέν είναι ιδιαίτερα τρωτή, εν όψει μιας νέας σκληρής δοκιμασίας. Οι περιφερειακές εκλογές στις 21 και 28 Μαρτίου θα αποτελέσουν «εξέταση» για τις διετείς επιδόσεις του κ. Ραφαρέν, ο οποίος πρόκειται να πληγεί και από αυξημένο ποσοστό αποχής, προς όφελος των ακραίων κομμάτων. Οι χθεσινές παραιτήσεις είναι συμβολικές, καθώς οι επικεφαλής των εργαστηρίων θα συνεχίσουν να εκτελούν τα επιστημονικά τους καθήκοντα λαμβάνοντας ολόκληρο τον μισθό τους.

Τι ζητούν

Η ψήφος τους αποτελεί την κορύφωση της διαμαρτυρίας ενός ολοένα διευρυνόμενου κύκλου διανοουμένων, στον οποίον περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, ιατρικοί, αρχαιολόγοι και άλλοι. Τα αιτήματά τους δεν είναι απαραιτήτως κοινά, καθώς ο κάθε τομέας έχει να προβάλει αντιρρήσεις για νομοσχέδια που δεν αφορούν τους υπόλοιπους. Ωστόσο, οι χαμηλοί μισθοί και η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να απορροφήσει τους περίπου 11.000 ερευνητές που αποφοιτούν κάθε χρόνο προβάλλεται ως ο άξονας των κινητοποιήσεων. O εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ζαν Φρανσουά Κοπ, κάλεσε χθες τους επιστήμονες να μην πραγματοποιήσουν την απειλή των μαζικών παραιτήσεων, έκκληση που απορρίφθηκε λίγες ώρες μετά. H κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Κοπ, δεν μπορεί να τελεί υπό ομηρεία τις παραμονές των εκλογών. «Απευθύνουμε έκκληση για ηρεμία και υπευθυνότητα», τόνισε. Οι ερευνητές, ωστόσο, προχώρησαν στα σχέδιά τους και μετά την απόφαση για τις μαζικές παραιτήσεις επρόκειτο να πραγματοποιήσουν και πορεία στο κέντρο του Παρισιού. Οι επιστήμονες, φυσικά, δεν είναι οι μόνοι που κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες τους. Το ιατρικό προσωπικό πολλών νοσοκομείων της χώρας θα πραγματοποιήσει αύριο συγκέντρωση στη Βαστίλλη, για να εκφράσει την αντίθεσή του στις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα χρηματοδότησης της ιατρικής περίθαλψης. Την Παρασκευή, θα ακολουθήσει η πανεθνική απεργία των δασκάλων.