ΚΟΣΜΟΣ

Σαράντα εκατ. Κινέζοι χωρίς γυναίκα

H Κίνα, η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, μπορεί να διαθέτει 40 εκατομμύρια ανύπαντρους άντρες μέχρι το 2020, εξαιτίας της έλλειψης κοριτσιών, στην οποία οδηγεί η «πολιτική του ενός τέκνου». O ειδικός σύμβουλος της κυβέρνησης Λι Ουεξιόγκ επισήμανε το πρόβλημα σε πρόσφατη ομιλία του στο πλαίσιο συνεδρίου Στατιστικής. O Λι ανέφερε ότι η έλλειψη γυναικών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πορνείας. Οι πλούσιοι Κινέζοι έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν νύφες εκτός συνόρων, παρ’ όλο που η παραδοσιακή κινεζική οικογένεια δεν είναι έτοιμη να καλωσορίσει αλλοδαπή νύφη. Οι ανύπαντροι χαμηλόμισθοι άντρες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στραφούν σε παράνομα πρακτορεία συνοικεσίων.

Αμβλώσεις θηλυκών

Συνήθης πρακτική των πρακτόρων αυτών είναι η προσέλκυση ανυποψίαστων νεαρών γυναικών από την κινεζική ύπαιθρο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υποχρεώνονται σε γάμο. H ευρεία χρήση συσκευών υπερήχων σε όλη την Κίνα επιτρέπει στα σύγχρονα ζευγάρια να επιλέγουν ουσιαστικά το φύλο του παιδιού τους, προχωρώντας σε αμβλώσεις των θηλυκών εμβρύων με την ελπίδα ότι το επόμενο θα είναι αγόρι. O Λι επισημαίνει την ανισορροπία που εμφανίζει ήδη ο πληθυσμός της χώρας με 117 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια και το ποσοστό αυτό να φθάνει στα 130 προς 100 στις αγροτικές περιοχές.

Πολλές οικογένειες της κινεζικής υπαίθρου φθάνουν ακόμη και στο σημείο να αναβιώσουν την αποτρόπαια αρχαία πρακτική της δολοφονίας των νεογέννητων κοριτσιών. H κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες οργανώσεων υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, έδωσε τη δυνατότητα στις οικογένειες ορισμένων επαρχιών να αποκτούν δεύτερο παιδί, εφόσον καταβάλουν ειδικό χρηματικό τέλος. Οι τοπικές αρχές πολλών περιοχών έχουν αναρτήσει αφίσες, με το σύνθημα «Τα κορίτσια είναι εξίσου καλά με τα αγόρια!».

Παρά τις τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις της «πολιτικής του ενός τέκνου», οι αξιωματούχοι στο Πεκίνο εμμένουν στο μέτρο, το οποίο θεωρούν ως το αποτελεσματικότερο όπλο στην προσπάθεια διατήρησης του πληθυσμού κάτω από τα 1,6 δισ. μέχρι το 2050. Οι στατιστικές δείχνουν στο μεταξύ ότι η πολιτική αυτή, που χρονολογείται από το 1980, αποδίδει καρπούς καθώς εμπόδισε τη γέννηση πάνω από 300 εκατ. παιδιών. H ταχεία ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, όμως, ίσως οδηγήσει σε αναστολή ή χαλάρωση του μέτρου, ιδιαίτερα εάν οι δυσοίωνες προβλέψεις του Λι βρουν ακροατές στο Πεκίνο. «Τέτοιες σοβαρές πληθυσμιακές ανισορροπίες αποτελούν απειλή για μία υγιή κοινωνία και μπορούν να οδηγήσουν σε εγκληματικές πρακτικές, όπως την πορνεία και τις απαγωγές γυναικών», εξηγεί ο Λι. Οι προειδοποιήσεις του Λι υποστηρίζονται από επίσημα στοιχεία, που δείχνουν ότι η αστυνομία απελευθέρωσε πάνω από 42.000 γυναίκες, θύματα απαγωγής μέσα στο 2001 και 2002.