ΚΟΣΜΟΣ

Αθώοι οι πέντε του Γκουαντανάμο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ελεύθεροι, χωρίς να τους αποδοθούν κατηγορίες, αφέθηκαν χθες οι πέντε απελευθερωθέντες Βρετανοί από το στρατόπεδο του Γκουαντανάμο, οι οποίοι επέστρεψαν στη Βρετανία αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά από διετή κράτηση στην αμερικανική βάση. H βρετανική αστυνομία συνέλαβε τους τέσσερις από τους πέντε κρατουμένους του Γκουαντανάμο αμέσως μετά την επιστροφή τους στη Βρετανία, ελλείψει όμως ενοχοποιητικών στοιχείων τους άφησε ελεύθερους μετά από δύο 24ωρα. O πέμπτος κρατούμενος ανακρίθηκε για λίγες ώρες και αφέθηκε αμέσως ελεύθερος. Οι δικηγόροι των πέντε Βρετανών δήλωσαν ότι η εξέλιξη αυτή ήταν και η αναμενόμενη, καθώς, παρά την κράτησή τους επί δύο χρόνια στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο, η βρετανική δικαιοσύνη δεν διέθετε στοιχεία για να τους οδηγήσει σε δίκη.

Διαφορετικές αντιδράσεις

Η απελευθέρωση των πέντε Βρετανών έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις τόσο στη Βρετανία όσο και αλλού. Οι οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αισθάνονται δικαιωμένες από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερους του πέντε Βρετανούς, υποστηρίζουν όμως ότι εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να κρατούνται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στη βάση Γκουαντανάμο. Αντιθέτως, όσοι εξαρχής υποστήριξαν την αμερικανική κυβέρνηση στην υπόθεση αυτή θεωρούν λάθος την απελευθέρωση των Βρετανών, υποστηρίζοντας ότι αν μη τι άλλο θα έπρεπε να οδηγηθούν ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης. Οι Ικμπάλ, 22 ετών, Ρασούλ 26 ετών, Ρουχάλ Αχμέντ 22 ετών και Ταρέρκ Ντεργκούλ 26 ετών, συνοδευόμενοι από αστυνομικές δυνάμεις, αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση από την φυλακή υψίστης ασφαλείας στο δυτικό Λονδίνο, που κρατήθηκαν τις τελευταίες ώρες.

Οι οικογένειες των πέντε νεαρών ισχυρίζονται ότι συνελήφθησαν άδικα από τις αμερικανικές δυνάμεις. «Αυτό που τους συνέβη ήταν άδικο και τραγικό», δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Τζαμιού του Μπέρμιγχαμ, Μοχάμεντ Νασίμ. «Ολα αυτά μας παραπέμπουν στην εποχή του Στάλιν και του Χίτλερ, όταν οι άνθρωποι συλλαμβάνονταν και κανείς δεν μάθαινε ποτέ τι απέγιναν». Ενας εκ των δικηγόρων των πέντε νεαρών ισχυρίσθηκε χθες ότι η απελευθέρωσή τους αποδεικνύει το παράλογον της υπόθεσης του Γκουαντανάμο και υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποζημιωθούν με κάποιο τρόπο από την αμερικανική κυβέρνηση.

Διαβουλεύσεις για τους άλλους 4

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για την απελευθέρωση και των υπολοίπων τεσσάρων Βρετανών που παραμένουν στο Γκουαντανάμο, καθώς η κυβέρνηση Μπλερ επιμένει στην απελευθέρωση ή την άμεση προσαγωγή σε δίκη όλων των υπηκόων της που κρατούνται στην αμερικανική βάση. H απελευθέρωση των πέντε Βρετανών, πάντως, ενισχύει τη θέση του πρωθυπουργου Τόνι Μπλερ έναντι των εσωκομματικών του αντιπάλων, εν όψει του κρίσιμου εαρινού συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος. Ηδη, μετά από αρκετούς μήνες έντονων επικρίσεων, που έφθασαν ακόμη και τα όρια της αμβισβήτησης της ηγεσίας του, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Μπλερ μοιάζουν αποφασισμένοι να χαμηλώσουν τους τόνους σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον πόλεμο του Ιράκ, και να συσπειρωθούν πίσω από τον πρωθυπουργό πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. H υπόθεση του πολέμου στο Ιράκ στοίχισε στον Τόνι Μπλερ ένα μεγάλο ποσοστό της δημοτικότητάς του και για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κατέστησε υπολογίσιμο αντίπαλο το Συντηρητικό Κόμμα.