ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογικός περίπατος για τον τσάρο Πούτιν

ΜΟΣΧΑ. Βροχή επικρίσεων για «τα κενά της δημοκρατίας στη Ρωσία» δέχτηκε, εκ νέου χθες, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, θριαμβευτής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής και έτοιμος να ηγηθεί της αχανούς χώρας του για μία ακόμη τετραετία, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο επί της πολιτικής σκηνής.

Η αναμενόμενη νίκη του κ. Πούτιν δεν αμφισβητήθηκε μεν από τους διεθνείς παρατηρητές αλλά καταγγέλθηκαν αδικίες και προβλήματα στην καταμέτρηση των ψήφων, «που δεν είναι βέβαιο ότι επηρέασαν το αποτέλεσμα». Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι εκλογές της Κυριακής στη Ρωσία «ήταν ελεύθερες αλλά όχι δίκαιες». O δε Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια έμμεση αιχμή για τις ΗΠΑ και την αμφισβητούμενη υπερίσχυση του Τζορτζ Μπους έναντι του Αλ Γκορ στις εκλογές του 2000, ανταπέδωσε τα φραστικά πυρά: «Σε πολλές αποκαλούμενες ανεπτυγμένες δημοκρατίες υπάρχουν επίσης πολλά προβλήματα στις δημοκρατικές και εκλογικές διαδικασίες τους», τόνισε.

«Αφόπλισε» την αποχή

«Αφοπλίζοντας» τον μοναδικό επικίνδυνο αντίπαλό του, που δεν ήταν άλλος από την αποχή, ο κ. Πούτιν εξασφάλισε χωρίς προβλήματα μια δεύτερη θητεία στο ανώτατο αξίωμα της Ρωσίας. Στις κάλπες προσήλθε το 62% των ψηφοφόρων, πολύ περισσότερο από το 50% που απαιτείται για να κριθεί έγκυρη μια εκλογική αναμέτρηση. H αποχή, πάντως, ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2000, οπότε συμμετείχε το 68%.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης μιλούν για μεροληπτική κάλυψη των εκλογών από τα MME αλλά και για προτροπή συμμετοχής υπέρ του Πούτιν, όταν αναφέρονται στις «αδικίες» της εκλογικής διαδικασίας. Πολιτικοί αναλυτές, μάλιστα, σημειώνουν πως για να ξυπνήσει τους ψηφοφόρους από τον λήθαργο της απάθειας, ο πρόεδρος Πούτιν προέβη σκοπίμως στις πρόσφατες σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση. Τελικά, απέφυγε το σκόπελο της αποχής και συγκέντρωσε το 71,2% των ψήφων σε μια εκλογική κούρσα χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι και οι πέντε υπόλοιποι υποψήφιοι δεν είχαν την παραμικρή πιθανότητα όχι απλώς να νικήσουν, αλλά και να συγκεντρώσουν κάποιο απειλητικό ποσοστό.

Οι άλλοι υποψήφιοι

Δεύτερος, με 13,7% κατατάχθηκε ο υποψήφιος του K.K., Νικολάι Χαριτόνοφ, κι ενώ ο ηγέτης του κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, είχε εγκαταλείψει κάθε φιλοδοξία υπό το βάρος της αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας του Βλαντιμίρ Πούτιν στην πολιτική σκηνή. Οι βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου και η πανηγυρική νίκη της προσκείμενης στο Κρεμλίνο Ενωμένης Ρωσίας εδραίωσαν τον έλεγχό του στη Δούμα, οδηγώντας και άλλους επιφανείς πολιτικούς ηγέτες, όπως ο μεταρρυθμιστής Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, να μείνουν αμέτοχοι σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, ενώ το 2000 είχαν θέσει υποψηφιότητα. O έλεγχος του Πούτιν επί των MME συνέβαλε και αυτός στην αποδυνάμωση των πολιτικών του αντιπάλων και είναι, φυσικά, ένας από τους βασικούς λόγους των δυτικών επικρίσεων. Πολύ μικρότερα ποσοστά, 4,2% και 3,9% αντίστοιχα, συγκέντρωσαν ο λαϊκιστής Σεργκέι Γκλάζιεφ του Κόμματος της Μητέρας και η Ιρινα Χακαμάντα, υποψήφια της Ενωσης Δεξιών Δυνάμεων.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος Πούτιν ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για τη συμμετοχή τους στις εκλογές και δεσμεύτηκε να ενισχύσει την οικονομία και την κοινωνία των πολιτών. «Σας υπόσχομαι ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα συνεχίσω να εργάζομαι με τους ίδιους ρυθμούς… Ολα τα δημοκρατικά επιτεύγματα θα διασφαλιστούν», συμπλήρωσε.

Αιχμές από Πάουελ

Ωστόσο, Δυτικοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, έχουν διαφορετική γνώμη. O τελευταίος επανήλθε, την Κυριακή, στις καυστικές του δηλώσεις για τα κενά του ρωσικού δημοκρατικού συστήματος, λέγοντας: «Οι Ρώσοι οφείλουν να κατανοήσουν ότι για την επίτευξη πλήρους δημοκρατίας, του είδους που η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσει, απαιτείται η πρόσβαση όλων των υποψηφίων στα MME». Στη σχετική τους αναφορά οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Τα ελεγχόμενα από το κράτος μέσα μαζικής ενημέρωσης τάχθηκαν σαφώς υπέρ του προέδρου κατά την παρουσίαση και την κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας». Επίσης, στο ένα τέταρτο των εκλογικών τμημάτων «η εκλογική διαδικασία διαπιστώθηκε ότι ήταν κακή ή πολύ κακή». Υπήρξε περίπτωση εκλογικού τμήματος, όπου δεν καταμετρήθηκαν όλες οι ψήφοι και κατατέθηκαν υποθετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την αναφορά των δυτικών οργανισμών. Οι αναλυτές επισημαίνουν, τέλος, πως «παρότι έχει εξοπλιστεί μ’ ένα ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο και έχει επιτύχει συντριπτική εκλογική νίκη», ο Πούτιν «δεν είναι βέβαιο ότι διατίθεται να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις». Γάλλος σχολιαστής παρατηρεί ότι παρά την περσινή οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 7,3%, πολλά προβλήματα της οικονομίας παραμένουν άλυτα.