ΚΟΣΜΟΣ

H Ευρώπη ανήσυχη επανεξετάζει θέματα ασφαλείας

Οι έκτακτες συσκέψεις των τελευταίων ημερών σε όλη την Ευρώπη έδειξαν ότι ο θάνατος 200 ανθρώπων στη Μαδρίτη, ξεπερνά τα αυστηρά πλαίσια της εσωτερικής τρομοκρατίας στην Ισπανία. Αν και κανείς δεν μπορεί να εκφρασθεί με πεποίθηση, η κασέτα βίντεο, που ανακαλύφθηκε το Σαββατοκύριακο και περιείχε δήλωση ανάληψης ευθύνης για τη φρικτή πράξη από την Αλ Κάιντα, ενισχύει την πεποίθηση ότι οι επιπτώσεις των εκρήξεων στη Μαδρίτη θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα ισπανικά σύνορα. H πιθανότητα να πρόκειται για την Αλ Κάιντα προκαλεί ανησυχία σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από τη στάση που τήρησαν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ή σε εκείνον του Ιράκ. H Γερμανία κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τους αρμόδιους υπουργούς της E.E. Το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, που έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν να του αποδώσουν τη σημασία που οφείλουν, με την εκπόνηση συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου, κατά τα πρότυπα του αμερικανικού, που ακολούθησε την 11η Σεπτεμβρίου. H συνάντηση υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της E.E., που θα ακολουθήσει μετά τη σύνοδο, θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

Η Μαδρίτη απέδειξε ότι εκτός από τους κρατικούς θεσμούς, η τρομοκρατία απειλεί άμεσα και τον απλό πολίτη. Τα συγκοινωνιακά μέσα καθιστούν τους κατοίκους ιδιαίτερα ευάλωτους σε τρομοκρατικές ενέργειες. Οι τρομοκράτες έμαθαν ότι η ανατίναξη τρένων σε σταθμούς προκαλεί περισσότερα θύματα από ό,τι η ανατίναξή τους σε σήραγγες, όπως έγινε στη Μόσχα. O επικεφαλής των βρετανικών αστυνομικών δυνάμεων, σερ Τζον Στίβενς, αποκάλυψε χθες ότι είναι έτοιμος να διατάξει το στρατό στους δρόμους του Λονδίνου, ώστε να προστατευθεί η πρωτεύουσα από ενδεχόμενη τρομοκρατική απειλή. Ακόμη και ο στρατός, όμως, δεν διαθέτει ικανά στρατεύματα για να ερευνάται κάθε αποσκευή στα μέσα μεταφοράς.

Ειρωνεία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ότι η ολομέλεια του OHE εγκαινίασε χθες την ετήσια συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην έδρα του στη Νέα Υόρκη. H συζήτηση, που αναμένεται να διαρκέσει ενάμιση μήνα θα ρίξει φως στις παραβιάσεις των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα νομοθεσίας, η οποία ευνοεί τους πολιτικούς στόχους των τρομοκρατών, είναι η περιστολή του δικαιώματος ασύλου από τη Βρετανία, την οποία επρόκειτο να συζητήσει χθες η Βουλή των Λόρδων.

Συμμετείχε, όμως, η Αλ Κάιντα στις βομβιστικές ενέργειες της Μαδρίτης; Αναλυτές στη Μαδρίτη επισημαίνουν το εύρος της επιχείρησης, τον απαιτούμενο σχεδιασμό, την αδιαφορία για τις απώλειες αμάχων, την απουσία προειδοποίησης, την κασέτα με στίχους του Κορανίου, τους πυροκροτητές, που ανακαλύφθηκαν σε εγκαταλελειμμένο φορτηγάκι και τη βιντεοκασέτα που εντοπίσθηκε το βράδυ του Σαββάτου. H φωνή στη βιντεοκασέτα, που ανήκει στον Αμπού Ντουτζάν αλ Αφγκανί, θεωρούμενο ως στρατιωτικό εκπρόσωπο της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη, λέει: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για ό,τι έγινε στη Μαδρίτη. Πρόκειται για απάντηση στη συνεργασία σας με τον εγκληματία Μπους και τους συμμάχους του». Ουδείς, όμως, γνωρίζει τον Αμπού Ντουτζάν, ενώ η απουσία βομβιστών καμικάζι προκαλεί υποψίες μήπως τελικά δεν πρόκειται για την Αλ Κάιντα. Οι Ισπανοί αντέδρασαν με τον καλύτερο τρόπο στην τραγωδία, προσερχόμενοι μαζικά στις κάλπες, όπου εξέφρασαν την οργή τους στην κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών είναι αυτό που θα απασχολήσει τους αναλυτές και όχι η τρομοκρατική πράξη, από όπου και εάν προήλθε.