ΚΟΣΜΟΣ

Οι διασυνδέσεις της Αλ Κάιντα

ΜΑΔΡΙΤΗ. Τις σχέσεις των πέντε υπόπτων που συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο για τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Μαδρίτη (τριών Μαροκινών και δύο Ινδών) με ευρωπαϊκούς πυρήνες της Αλ Κάιντα εξετάζουν οι ισπανικές αρχές, που δεν έχουν αποκλείσει μία έμμεση ανάμιξη της βασκικής ETA στην ενέργεια. Ενας από τους τρεις Μαροκινούς, ο 30χρονος Τζαμάλ Ζουγκάμ, είχε συμπεριληφθεί ως επιχειρησιακό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα στο 700σέλιδο εισαγγελικό βούλευμα Ισπανού δικαστή εναντίον του Οσάμα μπιν Λάντεν και άλλων για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο Ζουγκάμ είχε εγκαταλείψει την πατρίδα του λίγες μέρες πριν τις επιθέσεις αυτοκτονίας, τον περασμένο Μάιο στην Καζαμπλάνκα, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 45 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και 12 δραστών.

Τα δύο αυτά στοιχεία οδηγούν τις ανακριτικές αρχές στην υπόθεση ότι οι δύο ενέργειες -η εφετινή στη Μαδρίτη και η περυσινή στην Καζαμπλάνκα- είναι πιθανό να συνδέονται.

Την ενοχή της Αλ Κάιντα «επιβεβαίωσε» και η Ουάσιγκτον, διά στόματος του υφυπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Αζα Χάτσινσον. «Είμαι ικανοποιημένος που εντοπίσθηκαν αυτά τα στοιχεία, αν και δεν έχει αποσαφηνισθεί το εύρος της συμμετοχής και της ευθύνης της οργάνωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ABC. «Ετσι η διεθνής κοινότητα θα πάρει σοβαρότερα υπ’ όψιν της την απειλή», πρόσθεσε. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», Ισπανοί αξιωματούχοι αφήνουν εξάλλου ανοιχτό το ενδεχόμενο η ETA να παρέσχε εκρηκτικά στους φανατικούς ισλαμιστές.

Επικαλούμενο Μαροκινό αξιωματούχο, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, το «Ασοσιέτεντ Πρες» μετέδωσε χθες ότι ο Ζουγκάμ χαρακτηρίσθηκε στο περυσινό πόρισμα του Ισπανού δικαστή ως «οπαδός του Ιμάντ Γιαρκάς», του φερόμενου ως ηγέτη του ισπανικού πυρήνα της Αλ Κάιντα, ο οποίος φυλακίσθηκε για τη συμμετοχή του στην ενορχήστρωση της 11ης Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ, σε χθεσινό άρθρο των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» αποκαλύπτεται ότι η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τους πέντε άνδρες αφ’ ότου βρήκε σε βαν μία βόμβα, που δεν είχε εκραγεί με ένα κινητό τηλέφωνο σε ρόλο πυροκροτητή. H βόμβα -κατά την ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς- αποτελείτο από πλαστικό εκρηκτικό στρατιωτικής χρήσης, ήταν ισπανικής κατασκευής (Goma 2 Eco) και αν είχε εκραγεί θα επέφερε καταστροφικές συνέπειες, αφού περιελάμβανε βίδες και παξιμάδια. H Ελ Παΐς έγραψε ότι κατά το παρελθόν η ETA είχε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο εκρηκτικό, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια προτιμούσε ένα διαφορετικό, την εκρηκτική ύλη, Τιταδίνη, η οποία είχε κλαπεί από εργαστήριο στη Γαλλία το 1999. Δύο ακόμη στοιχεία απομακρύνουν την πιθανότητα ενοχής της ETA: το γεγονός ότι δεν είχαν αλλαχθεί οι πινακίδες του βαν (κατά τη συνήθη πρακτική της) καθώς και η χρήση χάλκινου πυροκροτητή – και όχι από αλουμίνιο, όπως συνηθίζει η βασκική οργάνωση.

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας ανησυχούν τώρα ότι μετά την ήττα του Λαϊκού Κόμματος στις ισπανικές εκλογές και την υπόσχεση των νικητών για απόσυρση των ισπανικών στρατευμάτων από το Ιράκ οι ισλαμιστές θα ενθαρρυνθούν και θα σχεδιάσουν και άλλες επιθέσεις για να πραγματώσουν την πολιτική τους ατζέντα. Στο πλαίσιο αυτό ο πρώην επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ, Εφρέμ Χαλεβί, προειδοποίησε τη Μαδρίτη ότι η αποστασιοποίησή της από τον αμερικανικό πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, δεν τη θωρακίζει αυτομάτως από νέες επιθέσεις. «H Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει μαγική συνταγή εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Χαλεβί.