ΚΟΣΜΟΣ

Πιο ευτυχισμένοι σήμερα οι Ιρακινοί, λέει δημοσκόπηση

ΒΑΓΔΑΤΗ. Στους πέντε ανήλθε, τελικά, ο αριθμός των Αμερικανών ιεραπόστολων που έχασαν προχθές το βράδυ τη ζωή τους στη Μοσούλη, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Λίγες ώρες αργότερα και ενώ ο Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής του Ιράκ σημείωνε αλλαγή στην τακτική των ανταρτών με στόχο την πρόκληση διαιρέσεων στη συμμαχία, άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Ολλανδό και έναν Γερμανό που εργάζονταν σε εταιρεία που ειδικεύεται σε ζητήματα ύδρευσης στη Βαγδάτη. Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στο Ιράκ έδειξε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας είναι σήμερα περισσότερο ευτυχισμένοι απ’ ό,τι επί των ημερών της ηγεμονίας του Σαντάμ. O Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής του Ιράκ, αντιστράτηγος Ρικάρντο Σάντσες, υποστήριξε χθες ότι η αλλαγή στην επιχειρησιακή τακτική των ανταρτών, στο στόχαστρο των οποίων βρίσκονται πλέον και οι ξένοι εργαζόμενοι, αποσκοπεί στην πρόκληση διαιρέσεων στο εσωτερικό της συμμαχίας. «Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος των εξεγερθέντων είναι η δημιουργία ρηγμάτων ανάμεσα στα τριάντα έξι μέλη της συμμαχίας», δήλωσε χθες ο κ. Σάντσες, αναφερόμενος στην προχθεσινή δολοφονία πέντε Αμερικανών ιεραπόστολων στη Μοσούλη. Οι ιεραπόστολοι από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, που συμμετείχαν σε πρόγραμμα για τη δημιουργία εγκαταστάσεων καθαρισμού του πόσιμου νερού στα περίχωρα της Μοσούλης, έπεσαν νεκροί όταν τρεις άγνωστοι προσέγγισαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν και άνοιξαν πυρ.

Νεκροί ένας Ολλανδός και ένας Γερμανός

Χθες, επίσης, ένας Γερμανός και ένας Ολλανδός, καθώς και δύο Ιρακινοί που τους συνόδευαν σκοτώθηκαν στο νότιο τμήμα της Βαγδάτης, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε ενέδρα των ανταρτών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο Ευρωπαίοι εργάζονταν σε εταιρεία που έχει αναλάβει υδρευτικά έργα στην ιρακινή πρωτεύουσα. Οπως έγινε, επίσης, γνωστό, ένας εκ των δύο Ιρακινών που έχασε τη ζωή του ήταν αστυνομικός. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, πάντως, τα στοιχεία των δύο Ευρωπαίων δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον πρώτο Ολλανδό πολίτη που χάνει τη ζωή του στο Ιράκ.

Τέλος, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Ιδρυμα Ερευνών της Οξφόρδης για λογαριασμό των τηλεοπτικών δικτύων BBC και ABC News, έδειξε ότι οι Ιρακινοί είναι σήμερα πιο ευτυχισμένοι από ποτέ, αισιόδοξοι για το μέλλον τους και κατά της βίας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.500 ατόμων από τις 10 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, το 70% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «η ζωή τους είναι καλή» και το 56% ότι «η κατάσταση είναι σήμερα καλύτερη απ’ ό,τι πριν τον πόλεμο». Το 49%, επίσης, υποστηρίζει ότι ορθώς οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ, ενώ το 41% πιστεύει ότι η εισβολή αποτελεί «ταπείνωση».