ΚΟΣΜΟΣ

Παραπλάνησε Ευρώπη και OHE, ο Αθνάρ

ΜΑΔΡΙΤΗ. Το ζήτημα του χειρισμού των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη από την κυβέρνηση Αθνάρ φαίνεται ότι θα έχει οδυνηρές συνέπειες για το Λαϊκό Κόμμα, παρότι βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασκούν οξύτατη κριτική στην πρώην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι παραπλάνησε τόσο τις χώρες τους όσο και τον OHE, καθώς επέμενε ότι δράστης των επιθέσεων ήταν η βασκική εξτρεμιστική οργάνωση ETA και όχι τα δίκτυα ισλαμιστών. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης Αθνάρ προκάλεσαν την οργή και των ισπανικών μέσων ενημέρωσης που την κατηγορούν ότι επέβαλε λογοκρισία και ότι εμπόδισε την πρόσβαση των δημοσιογράφων στην πληροφόρηση. Την περασμένη Πέμπτη, την ημέρα των αιματηρών επιθέσεων, έπειτα από πιέσεις της κυβέρνησης Αθνάρ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο οι επιθέσεις αποδίδονταν στην ΕΤΑ.

Οργισμένοι για την παραπλάνηση

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη την ίδια μέρα και ο Χαβιέ Σολάνα, αρμόδιος για την κοινή εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της E.E. Οι δηλώσεις του είχαν ιδιαίτερο βάρος όχι μόνον εξαιτίας του αξιώματός του αλλά και επειδή είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας κατά την τελευταία σοσιαλιστική κυβέρνηση. Ερωτηθείς χθες από δημοσιογράφο των New York Times, ο κ. Σολάνα αρνήθηκε να απαντήσει αν και ο ίδιος παραπλανήθηκε από την κυβέρνηση Αθνάρ.

Με επιστολή της, τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ισπανία διαβεβαιώνει ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν και ότι η νέα κυβέρνηση θα ενημερώσει το Συμβούλιο για τα αποτελέσματα των ερευνών.

Οργή πρεσβευτών

Δεν είναι, πάντως, βέβαιο ότι η επιστολή θα κατευνάσει τα πνεύματα, δεδομένου ότι οι πρεσβευτές πολλών χωρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας εξακολουθούν να είναι οργισμένοι και να αισθάνονται ότι χειραγωγήθηκαν. Αλλά και τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης στρέφουν τα βέλη τους κατά της απερχόμενης κυβέρνησης Αθνάρ. O Αντόνιο Φράνκο, διευθυντής της καταλανικής εφημερίδας El Periodico, κατήγγειλε ότι την ημέρα της τραγωδίας, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, τηλεφώνησε στους διευθυντές πολλών εφημερίδων για να προωθήσει την εκδοχή ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν μέλη της ETA. O κ. Αθνάρ φέρεται ειπών στον Φράνκο «Είναι η ETA δεν υπάρχει αμφιβολία».

Για επιβολή καθεστώτος λογοκρισίας αναφορικά με τα γεγονότα της 11ης Μαρτίου, κατηγορούν ομόφωνα την απερχόμενη κυβέρνηση, οι δημοσιογράφοι του κρατικού ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE, και ζητούν παραίτηση του διευθυντή ενημέρωσης του οργανισμού, Μιγκέλ Πλατόν. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ξένοι ανταποκριτές στη Μαδρίτη, με επιστολή τους χθες στο Λαϊκό Κόμμα, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι η κυβέρνηση τους διαβεβαίωνε ότι η ETA κρυβόταν πίσω από τις επιθέσεις. Τέλος, σχολιάζοντας την απόφαση της νέας κυβέρνησης να αποσύρει τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ, ο επικεφαλής των εκεί αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες δήλωσε ότι το γεγονός θα έχει μόνο πολιτικές επιπτώσεις. Γι’ αυτό η αμερικανική κυβέρνηση θα προσεγγίσει το νέο Ισπανό πρωθυπουργό.

Το Λονδίνο «έτοιμο» να αμυνθεί σε χτύπημα

Θα ήταν θαύμα αν το Λονδίνο δεν γινόταν στόχος των τρομοκρατών! Με αυτήν τη δήλωση, ο δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον προσδιόρισε το μέγεθος του κινδύνου στον οποίον βρίσκεται εκτεθειμένη η βρετανική πρωτεύουσα. Μιλώντας στο Δημαρχείο της πόλης, ο Κόκκινος Κεν δήλωσε: Θα ήταν πραγματικά θαύμα, εάν παρά τα αυστηρότατα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει, οι τρομοκράτες έχοντας ως δεδομένο ότι θα σκοτωθούν, δεν έπρατταν τα πάντα προκειμένου να διεισδύσουν στο Λονδίνο. Τις απόψεις του μαχητικού δημάρχου, ο οποίος ανήκει στο χώρο της εσωτερικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, συμμερίζεται ο αρχηγός της βρετανικής αστυνομίας σερ Τζον Στίβενς. O Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ενώ οι πάντες είναι απολύτως έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ακρότητες όπως αυτή της Μαδρίτης, είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθούν τέτοιου είδους επιθέσεις. Σημειωτέον ότι η Βρετανία θεωρείται πιθανός στόχος της Αλ Κάιντα.