ΚΟΣΜΟΣ

Σιράκ – Σρέντερ, μέτωπο κατά τρομοκρατίας

Με έντονη τη σφραγίδα της 11ης Μαρτίου, σε κλίμα «αναθεώρησης» των σχέσεων Ευρώπης – ΗΠΑ, με το αίτημα της ταχύτατης διευθέτησης του Συνταγματικού, «έως το τέλος του χρόνου και βάσει εκδοχής όσο το δυνατόν πλησιέστερης προς το αρχικό κείμενο της Συντακτικής Συνέλευσης», πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Παρίσι η 18η συνάντηση εργασίας του προέδρου Σιράκ και του καγκελαρίου Σρέντερ. Αντικείμενα της συνάντησης, η οποία πλαισιώθηκε από απειλές ισλαμικής οργάνωσης εις βάρος του πρωθυπουργού Ζαν Πιέρ Ραφαρέν και γαλλικών συμφερόντων στο εξωτερικό, ήταν η αξιολόγηση της σφαγής στη Μαδρίτη, η επιλογή νέας γραμμής πλεύσης στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής – και διεθνούς – συνεργασίας, κατά της τρομοκρατίας και, πέραν των στρατιωτικών ή αστυνομικών μέτρων, «η καταπολέμηση των αιτίων της τρομοκρατίας, ο τερματισμός συγκρούσεων που οδηγούν τους λαούς στην οργή και την απόγνωση, η εξάλειψη της φτώχειας, της ταπείνωσης και της αδικίας, που γεννούν τη βία».

Απάντηση στον πρόεδρο Μπους, ο οποίος δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να παραμείνουν ισχυροί, ταγμένοι και αποφασισμένοι» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, μπορεί να θεωρηθεί η κοινή, αλλά με ελαφρώς διαφοροποιημένη διατύπωση, έκκληση των κ. Σιράκ και Σρέντερ για ενίσχυση της ευρωπαϊκής και διεθνούς συνεργασίας. O Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνασπισθεί και να συνεργαστεί κατά της τρομοκρατίας. O Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε στην αναγκαία ενδυνάμωση της «ευρωπαϊκής και διατλαντικής συνεργασίας» και έκανε την αντιδιαστολή μεταξύ τρομοκρατίας και πολιτισμένου κόσμου. O πρόεδρος Σιράκ, υπενθύμισε πόσο σκληρά δοκιμάστηκε στο παρελθόν από την τρομοκρατία η Γαλλία, «χώρα, η οποία δεν αποτελεί άμεσο στόχο, αλλά ούτε βρίσκεται στο απυρόβλητο των τρομοκρατών». Λίγο αργότερα έγιναν γνωστές οι απειλές εις βάρος του κ. Ραφαρέν, απειλές οι οποίες αποδόθηκαν στην τσετσένικη οργάνωση «Μοβσάρ Μπαραγέφ κομάντο» ή στους «δούλους και σοφούς του παντοδύναμου Αλλάχ».

Υποστήριξη

Ο πρόεδρος Σιράκ στις χθεσινές του δηλώσεις καταφέρθηκε κατά της περίφημης θεωρίας περί «σύγκρουσης των πολιτισμών», αντιδιαστέλλοντας τη συνεργασία μεταξύ πολιτισμών. Οι κ. Σιράκ και Σρέντερ εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς το σχέδιο δράσης και συντονισμού των Ευρωπαίων κατά της τρομοκρατίας, αλλά απέρριψαν ορθά – κοφτά την πρόταση Αυστρίας και Ιρλανδίας για τη συγκρότηση της CIA της Ενωμένης Ευρώπης. Αντιθέτως, κάλεσαν τους Ευρωπαίους εταίρους να θεσμοθετήσουν Σύμφωνο Αλληλεγγύης, προβλεπόμενο και από το σχέδιο Συντάγματος, το οποίο, όμως, είχαν απορρίψει λόγω ουδετερότητας, η Αυστρία και η προεδρεύουσα της E.E. Ιρλανδία. Ισχνή διέκρινε την προοπτική οριστικής άρσης της εκκρεμότητας στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες ο καγκελάριος Σρέντερ, «διότι πρέπει να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση στην Ισπανία». Ομως, ο καγκελάριος ευθυγραμμίστηκε απολύτως με τον πρόεδρο Σιράκ ως προς την ανάγκη ταχύτατης διευθέτησης του Συνταγματικού, με ιδιαίτερη έμφαση στην επικύρωση της διπλής πλειοψηφίας, τις διαστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την εφαρμογή της αρχής της ομοφωνίας σε συγκεκριμένους τομείς.

Οι συντελεστές του γαλλογερμανικού άξονα έδειξαν ότι σκληραίνουν τη στάση τους μετά την ήττα Αθνάρ, ενώ Ευρωπαίοι και κυρίως Γάλλοι και Γερμανοί αναλυτές διέκριναν «τεράστια μετατόπιση της ισορροπίας δυνάμεων, μετά τη στροφή Θαπατέρο». «O άξονας Μπλερ – Αθνάρ – Μπερλουσκόνι (BAB) διαλύθηκε, παρέδωσε το πνεύμα στο σταθμό της Ατότσα» σημείωνε χθες ο «Monde», «H Ισπανία επανέρχεται στην καρδιά της Ευρώπης» διαπίστωναν οι «Τάιμς του Λονδίνου». «Οι Ευρωπαίοι συσπειρώνονται απέναντι στην τρομοκρατία», έγραφε -μάλλον υπεραισιόδοξος- ο «Figaro», εν όψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ενωσης, την Παρασκευή.