ΚΟΣΜΟΣ

Μπαρόζο: Δουλειές για τους νέους

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική, με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους και την αύξηση των συντάξεων, δίνει η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο στην Πορτογαλία.

«Η χώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένη, σε καλύτερη κατάσταση, ώστε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους, να αυξήσει σταδιακά τις συντάξεις και να σκεφτεί για όσους χρειάζονται τη βοήθειά μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαρόζο, σε ραδιοφωνικό του διάγγελμα, που επρόκειτο να μεταδοθεί αργά χθες το βράδυ. Το εκ των προτέρων μαγνητοσκοπημένο μήνυμα επρόκειτο να ακουστεί σε πανεθνικό επίπεδο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από τη νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Μπαρόζο στις εκλογές του Μαρτίου του 2002. Οι εκλογές του 2002 είχαν προκηρυχθεί και διεξήχθησαν τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα, αφού το Σοσιαλιστικό Κόμμα που κατείχε τότε την εξουσία έχασε ζωτικής σημασίας πόλεις στις δημοτικές εκλογές, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Αντόνιο Γκουτέρες.

Μείωσαν τα ελλείμματα

Από τη στιγμή που ανέλαβαν την εξουσια, οι Σοσιαλδημοκράτες του Μπαρόζο φρόντισαν να μειώσουν δραστικά τις δημόσιες δαπάνες και να προωθήσουν τις ιδιωτικοποίησεις, στο πλαίσιο «αναγκαίων μέτρων» για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, που το 2001 ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια για τα μέλη της Ευρωζώνης. «Παρότι τα μέτρα προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια του λαού, η Λισσαβώνα πέτυχε τελικά τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος στο 2,7% του ΑΕΠ το 2002 και στο 2,8% τον επόμενο χρόνο», παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές. «Ποτέ δεν είπαμε ότι θα είναι εύκολο, ποτέ δεν πουλήσαμε λύσεις», δήλωσε ο Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση όφειλε να μειώσει πρώτα το έλλειμμα προτού στρέψει την προσοχή της σε άλλα ζητήματα.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε χθες τους δημοσιογράφους ότι η οικονομική του πολιτική θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς πριν από τη λήξη της θητείας του, το 2006. Τα εργατικά συνδικάτα, σημειωτέον, έχουν αντιδράσει με οργή στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις που καθιστά ευκολότερες τις απολύσεις.