ΚΟΣΜΟΣ

Αγριες συμπλοκές Αλβανών – Σέρβων

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ: Μια σπίθα αρκεί να ανάψει τα εθνικιστικά πάθη Σέρβων και Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο, όπως έδειξαν για μια ακόμη φορά οι σοβαρότερες ταραχές των τελευταίων πέντε ετών που ξέσπασαν χθες στην επαρχία και ειδικά στη διαιρεμένη Μιτροβίτσα, και είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 250. Συγκεχυμένες πληροφορίες έκαναν λόγο για 300 Αλβανούς και 70 Σέρβους τραυματίες.

Αφορμή, τρία παιδιά

Οι συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών και Σέρβων στη μικτή πόλη του βόρειου Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησαν με αφορμή μια πληροφορία ότι τρία Αλβανόπουλα πνίγηκαν στα παγωμένα νερά του ποταμού Ιμπάρ, προσπαθώντας να ξεφύγουν από ομάδα Σέρβων που τα κυνηγούσαν. Το μίσος που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των δύο κοινοτήτων, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και του NATO να το αντικαταστήσουν με την ανεκτικότητα, οδήγησε τους πιο θερμοκέφαλους των δύο πλευρών να συγκρουστούν σφόδρα στο κέντρο της πόλης κοντά στη γέφυρα που χωρίζει τη Μιτροβίτσα σε σερβικό και αλβανικό τομέα, και η οποία στο παρελθόν έχει αποτελέσει θέατρο σφοδρότατων συγκρούσεων μεταξύ των δύο εθνικών κοινοτήτων. Εξι άτομα έχασαν τη ζωή τους από ανταλλαγή πυροβολισμών και έκρηξη χειροβομβίδας στη διάρκεια των επεισοδίων. Αλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο χωριό Καγκλάβιτσα κι ένας ακόμη σκοτώθηκε από την αστυνομία του OHE στα δυτικά της επαρχίας.

Τραυματίσθηκαν Γάλλοι

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του NATO, λοχαγό Αθανάσιο Ζορμπά, στη διάρκεια των ταραχών τραυματίστηκαν 11 Γάλλοι στρατιώτες, μεταξύ των οποίων οι δύο σοβαρά. Αλλες πληροφορίες, πάντως ανέφεραν ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν δύο Γάλλοι στρατιώτες νεκροί. Πολλά από τα θύματα έφεραν τραύματα από σφαίρες, όπως αποκάλυψαν νοσοκομειακές πηγές και στις δύο πλευρές της πόλης. Πρόκειται για τις χειρότερες συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στο Κοσσυφοπέδιο μετά την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης του NATO, το 1999, γεγονός που προκαλεί έντονες ανησυχίες στην Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, οι οποίοι ήλπιζαν ότι σύντομα θα μπορούσαν να περικόψουν τον αριθμό των στρατιωτών που σταθμεύουν στα Βαλκάνια, προκειμένου να ενισχύσουν άλλα, πιο θερμά μέτωπα, όπως αυτά του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Ηδη, ο αριθμός των νατοϊκών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο έχει μειωθεί στο μισό από τους 40.000 που είχαν αρχικά αναπτυχθεί, μεταξύ των οποίων οι 2.000 είναι Αμερικανοί.

Οι ταραχές στη Μιτροβίτσα συνέπεσαν με άλλα επεισόδια στην Πρίστινα, όπου εκατοντάδες Αλβανοί, παραβιάζοντας τα οδοφράγματα της αστυνομίας του OHE και της ειρηνευτικής δύναμης του NATO, κατευθύνθηκαν προς το σερβικό χωριό Καγκλάβιτσα και έβαλαν φωτιά σε δύο σπίτια Σέρβων κατοίκων.

Στο Βελιγράδι, ο νέος Σέρβος πρωθυπουργός Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα απηύθυνε χθες έκκληση για τον τερματισμό της βίας στη Μιτροβίτσα, απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας. «H Σερβία δεν έχει άμεση πρόσβαση στο Κοσσυφοπέδιο και δεν έχει τη δυνατότητα προστασίας των Σέρβων, που δέχονται επίθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τη συνδρομή των τοπικών αρχών για τον τερματισμό της βίας ζήτησε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του OHE, Κόφι Ανάν.