ΚΟΣΜΟΣ

Εγκλωβισμός Ελλήνων στο Κόσοβο

Στο επίκεντρο εστίας κρίσης βρέθηκαν χθες το βράδυ στο Κόσοβο άνδρες του 525ου ελληνικού μηχανοκίνητου τάγματος, στην περιοχή έξω από την πόλη Ουρόσεβατς, οι οποίοι, ενώ είχαν αναλάβει τη φύλαξη της εκκλησίας του Αγίου Ούρου, εγκλωβίστηκαν όταν περικυκλώθηκαν από μεγάλο αριθμό επιθετικών Αλβανών, που ίσως έφταναν τους χίλιους, και πολιόρκησαν το ελληνικό τμήμα με χειροβομβίδες.

Κατά την πρώτη φάση των επεισοδίων, τραυματίστηκε πολύ ελαφρά στο πρόσωπο ο υπολοχαγός Απόστολος Καλόγηρος. Στη συνέχεια, λόχος που ανείκει και αυτός στο ίδιο τάγμα έκανε προσπάθειες να απελευθερώσει το εγκλωβισμένο τμήμα και να μεταφέρει τους άνδρες στη βάση του τάγματος, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από την εκκλησία.

Δικαίωμα να πυροβολούν

Μάλιστα, με εντολή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας στρατηγού Αντωνακόπουλου, απελευθερώθηκαν οι κανόνες εμπλοκής, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέλη της ελληνικής δύναμης είχαν πλέον το δικαίωμα να πυροβολήσουν αν δέχονταν πυρά. Την ίδια στιγμή, σε επιφυλακή είχε τεθεί το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, σε ετοιμότητα είχε τεθεί ένα ελικόπτερο τύπου Χιούι, ενώ είχε προγραμματιστεί η μετάβαση του διοικητή του B΄ Σώματος Στρατού, σήμερα τα χαράματα στην περιοχή. Ομως, ενώ γύρω στις έντεκα χθες το βράδυ δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το περιστατικό έβαινε προς λήξη χωρίς άλλες επιπλοκές, ξαφνικά αναζωπυρώθηκε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον δεν υπήρξαν θύματα, αλλά μόνον ζημιές σε τέσσερα ελληνικά στρατιωτικά οχήματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφταναν πλέον αρκετά συγκεχυμένες, οι Αλβανοί όχι μόνον δεν υποχωρούσαν, αλλά, αντιθέτως, η παρουσία τους παρέμενε επίμονη στο χώρο των επεισοδίων, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή που τη χωρίζει από το στρατόπεδο του τάγματος.

Αμερικανικά ελικόπτερα

Το γεγονός αυτό οδήγησε στην εμπλοκή συμμαχικών αμερικανικών ελικοπτέρων με ειδικά τμήματα ειδικευμένα στην καταστολή διαδηλώσεων, που έσπευσαν σε βοήθεια των ελληνικών δυνάμεων, πετώντας πολύ χαμηλά πάνω από την εκκλησία και που αντιμετώπισαν τους συγκεντρωμένους Αλβανούς με χημικά, δακρυγόνα και άλλα συναφή όπλα, καθώς η ελληνική δύναμη δεν έκανε χρήση των όπλων της εναντίον του επιθετικού πλήθους για την αποφυγή εκατόμβης.

Τελικά, γύρω στις δώδεκα παρά τέταρτο χθες το βράδυ, και μετά την παρέμβαση των αμερικανικών δυνάμεων, το περιστατικό έβαινε προς την τελική λήξη του.