ΚΟΣΜΟΣ

Το φάντασμα του τρόμου πάνω από την Ευρώπη

Επικίνδυνες διαστάσεις προσλαμβάνει η επαπειλούμενη, μετά το μακελειό της Μαδρίτης, επέκταση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη και η διεκδίκηση, από την Αλ Κάιντα και τα παρακλάδια της, πολιτικού ρόλου στη Γηραιά Ηπειρο. O πυρετός ασφάλειας αυξάνεται παντού στην Ευρώπη, στο Παρίσι στρατιώτες φρουρούν τους σταθμούς των τρένων, στο Λονδίνο η ανησυχία αυξάνεται, στην Ισπανία φυλάσσονται και τα λιμάνια, ενώ χθες στη Βαγδάτη παγιδευμένο αυτοκίνητο κατέστρεψε ολοσχερώς το ξενοδοχείο Mount Lebanon, όπου φιλοξενούνται ξένοι, προκαλώντας το θάνατο 27 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 41.

Την ίδια στιγμή και ενώ οι κ. Μπους και Μπλερ, θορυβημένοι από τη στάση του νεοεκλεγέντος στην Ισπανία κ. Θαπατέρο, απηύθυναν εκκλήσεις προς τους συμμάχους τους στην Ευρώπη να παραμείνουν ενωμένοι και να επιμείνουν στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, η ισλαμική τρομοκρατία επιχειρούσε να διευρύνει την πολιτική της παρέμβαση στη Γηραιά Ηπειρο.

Με επιστολή τους, στην εφημερίδα του Καΐρου «Αλ Χαγιάτ», οι παρακείμενες στην Αλ Κάιντα «Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς αλ Μάσρι», που ανέλαβαν την ευθύνη των επιθέσεων στη Μαδρίτη και παλαιότερα στην Κωνσταντινούπολη και στη Βαγδάτη, αναφέρουν ότι διακόπτουν τις επιχειρήσεις τους στην Ισπανία μέχρι να διαπιστωθεί ότι η νέα ισπανική κυβέρνηση θα αποσύρει τα στρατεύματα από το Ιράκ. Και ταυτοχρόνως καλούν τις ταξιαρχίες τους που εδρεύουν στην Ευρώπη να κάνουν το ίδιο, με την δήλωση ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν να φοβούνται τίποτε αν δεν συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά των μουσουλμάνων. H επιχειρούμενη ευθεία πια πολιτική παρέμβαση των ισλαμιστών τρομοκρατών, στη Γηραιά Ηπειρο, αμετροεπής και άκρως προβληματική, δημιουργεί νέα δεδομένα και ωθεί τον κόσμο σε καταστάσεις απρόβλεπτες.