ΚΟΣΜΟΣ

Διάγνωση εγκεφαλικού με εξέταση αίματος

Μια απλή αιματολογική εξέταση διευκολύνει τη διάγνωση του εγκεφαλικού επεισοδίου και ίσως επιταχύνει το χρόνο που χρειάζονται οι γιατροί να διαγνώσουν το πρόβλημα και να χορηγήσουν την καταλληλότερη αγωγή.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό New Scientist η διαγνωστική εξέταση – που χρειάζεται μόλις 15 λεπτά για να καταλήξει σε διάγνωση- παρασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Biosite. Το διαγνωστικό τεστ αναλύει δείγμα αίματος για να διαπιστωθεί κατά πόσο περιέχονται εκεί πρωτεΐνες που απελευθερώνονται κατά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αμεση αντιμετώπιση

Ερευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βρετανία έδειξε ότι πολλοί από αυτούς που παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια δεν δέχονται τη σωστή αγωγή αμέσως με αποτέλεσμα να υφίστανται μακροχρόνιες βλάβες. Οπως διαπιστώθηκε από έρευνα που πραγματοποίησαν γιατροί του Νοσοκομείου Ντέριφορντ, στο Πλίμουθ πολλοί από τους ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικό περιμένουν και 6 ημέρες προτού αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Επίσης, στο 80% των περιπτώσεων καλείται ο οικογενειακός ιατρός να βοηθήσει, ενώ θα έπρεπε να κληθεί το ασθενοφόρο και να διακομισθεί αμέσως στο νοσοκομείο. Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό Neurology, Neurosurgery and Psychiatry οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να γνωρίζει ο κόσμος τι επακριβώς πρέπει να κάνει σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου. Ομως, η διάγνωση ενός τέτοιου συμβάντος είναι εξαιρετικά δύσκολη ακόμα και για τους πιο έμπειρους γιατρούς αφού τα συμπτώματα είναι πολλά και διαφορετικά και συχνά παρόμοια με άλλων ασθενειών. H αξονική τομογραφία εντοπίζει τα σημεία αιμορραγίας των αγγείων του εγκεφάλου αλλά δεν μπορούν να διαγνώσουν το επεισόδιο στο αρχικό στάδιο. H ταχύτερη διάγνωση θα επιτρέψει στους γιατρούς να χορηγούν στους ασθενείς αντιπηκτικά που περιορίζουν τις βλάβες στον εγκέφαλο αν δοθούν μέσα στο τρίωρο. Οπως τονίζει ο επιστημονικός σύμβουλός της Biosite, δρ Ντάνιελ Λάσκοβιτς του ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ντιουκ, η νέα εξέταση θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε ασθενοφόρο και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.