ΚΟΣΜΟΣ

H Ευρωβουλή δεν… δίνει προσωπικά δεδομένα επιβατών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τη συμφωνία που επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα για τους επιβάτες αεροσκαφών στο πλαίσιο μέτρων ασφαλείας επιχειρεί να ανατρέψει επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταγγέλλοντας ότι η διαδικασία υπονομεύει την ιδιωτική ζωή των πολιτών της E.E.

H επιτροπή της Ευρωβουλής αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων ενέκρινε με 25 ψήφους έναντι 9, απόφαση, με την οποία καταδικάζει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τον περασμένο Δεκέμβριο οι ΗΠΑ και η Κομισιόν. H Κομισιόν «οφείλει να παρουσιάσει μια βελτιωμένη πρόταση», δήλωσε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Γιοχάνα Μπούγκερκ-Κουάκ, η οποία και συνέταξε το κείμενο της απόφασης. H εν λόγω συμφωνία, εξήγησε η ίδια, δεν προσφέρει επαρκή προστασία στους Ευρωπαίους πολίτες. Παρότι η Ευρωβουλή δεν είναι σε θέση να ακυρώσει τη συμφωνία, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νομική της ισχύ για να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφανθεί κατά πόσον παραβιάζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση οι νόμοι της E.E. περί των ατομικών δικαιωμάτων. Εάν διαπιστωθεί παραβίαση, τότε υπάρχει πιθανότητα ακύρωσης.

Η συμφωνία έγινε με την ελπίδα ότι θα λυθούν οι διαφωνίες που πυροδότησαν στις διατλαντικές σχέσεις τα σκληρά μέτρα της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια των πτήσεων μετά την 11η Σεπτεμβρίου. H αμερικανική κυβέρνηση αξίωσε από όλες τις αεροπορικές εταιρείες να παράσχουν πληροφορίες για τους επιβάτες και απείλησε να επιβάλει πρόστιμα έως και 6.000 δολαρίων για κάθε επιβάτη αλλά και τη στέρηση του δικαιώματος της προσγείωσης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Στις «αναγκαίες πληροφορίες» περιλαμβάνονται στοιχεία πιστωτικών καρτών και γευστικές προτιμήσεις. H απόφαση της επιτροπής, που θα τεθεί προς ψήφιση στην Ευρωβουλή σε λίγες εβδομάδες, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία, επί της ουσίας, «θέτει την E.E. σε νομική λήθη» και σε περίπτωση που ισχύσει «θα στερήσει από τα κράτη-μέλη οποιαδήποτε δυνατότητα να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των πολιτών τους». H επιτροπή προειδοποιεί επίσης ότι υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη στη συμφωνία που δίνει στις αμερικανικές αρχές το δικαίωμα να τροποποιούν ανά πάσα στιγμή τη νομοθεσία που αφορά τη χρήση των προσωπικών δεδομένων.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αντιτίθεται στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αλλά ο τρόπος με τον οποίον εξελίσσεται αυτή η συμφωνία είναι κακός για τους Ευρωπαίους πολίτες και δεν θα έχουμε πολλές πιθανότητες να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας εάν αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά την είσοδό τους στις ΗΠΑ», δήλωσε η κυρία Κουάκ.