ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νέες συλλήψεις στη Μαδρίτη

ΜΑΔΡΙΤΗ. Μία εβδομάδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, οι ισπανικές διωκτικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι συνέλαβαν άλλους πέντε υπόπτους για το μακελειό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των υπόπτων σε δέκα. Τρεις Μαροκινοί συνελήφθησαν στην Αλκαλά ντε Ενάρες, ενώ ένας ακόμη ύποπτος, αραβικής καταγωγής, που καταζητούνταν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις τον περασμένο Μάιο στην Καζαμπλάνκα, συνελήφθη στη Χιχόν. O πέμπτος ύποπτος είναι Ισπανός και συνελήφθη στο Οβιέδο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, ο 31χρονος Μαροκινός Τζαμάλ Ζουγκάμ, που συνελήφθη το περασμένο Σάββατο μαζί με άλλους τέσσερις υπόπτους, είναι ένας από τους φυσικούς αυτουργούς των βομβιστικών επιθέσεων της 11ης Μαρτίου. O Ζουγκάμ, που φέρεται ότι αγόρασε τις κάρτες για τα κινητά τηλέφωνα με τα οποία πυροδοτήθηκαν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί στις επιθέσεις, επρόκειτο να παρουσιαστεί χθες, μαζί με τους άλλους τέσσερις συλληφθέντες του περασμένου Σαββάτου, ενώπιον δικαστού ο οποίος θα αποφανθεί αν θα πρέπει να συνεχιστεί η ανάκριση και η κράτησή τους. Οι ισπανικές διωκτικές αρχές γνώριζαν τις διασυνδέσεις του Ζουγκάμ με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα ήδη από το 2001 όταν, έπειτα από έρευνα στην κατοικία του, είχαν βρει βιντεοκασέτες και τηλεφωνικούς καταλόγους με ονόματα φερομένων ως μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης. Από χθες επίσης, οι αρχές ανακρίνουν τον Ιμάντ Γιαρκάς, φερόμενο ως επικεφαλής του πυρήνα της Αλ Κάιντα στην Ισπανία, ο οποίος κρατείται με την κατηγορία ότι συνέβαλε στον σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα του δικαστή Μπαλτάθαρ Γκαρθόν, αναφορικά με τη δράση της οργάνωσης στην Ισπανία, ο Ζουγκάμ και ο Γιαρκάς γνωρίζονται ήδη από το 2001.

H «αλήθεια» από Αθνάρ

Στο πολιτικό πεδίο, μετά τη δριμύτατη κριτική που δέχτηκε για τον χειρισμό της τραγωδίας αναφορικά με την πληροφόρηση της κοινής γνώμης, η απερχόμενη κυβέρνηση Αθνάρ αποφάσισε να δώσει χθες στη δημοσιότητα την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών για τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου, η οποία τιτλοφορείται «Ολη η αλήθεια σε πραγματικό χρόνο». Οπως τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Ανχελ Αθέμπες, οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες επέμειναν στην εκδοχή ότι δράστης των επιθέσεων ήταν η βασκική εξτρεμιστική οργάνωση ETA, εκδοχή που προώθησε η κυβέρνηση Αθνάρ. Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν πολλές επιφυλάξεις για την εμπλοκή ισλαμιστών στην τραγωδία, ακόμη και όταν με επιστολή τους σε αραβόφωνη εφημερίδα του Λονδίνου, στις 12 Μαρτίου, οι «Ταξιαρχίες του Αμπου Χαφς Αλ Μάσρι» ανέλαβαν την ευθύνη.