ΚΟΣΜΟΣ

Σπίτια Σέρβων και εκκλησίες στις φλόγες

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, μετά τα προχθεσινά εκτεταμένα επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν σχεδόν σε ολόκληρη την επαρχία, αφήνοντας πίσω 31 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Οι συγκρούσεις δεν επαναλήφθηκαν χθες, όμως σερβικές ορθόδοξες εκκλησίες καθώς και σπίτια Σέρβων παραδόθηκαν στις φλόγες από εμπρησμούς εξαγριωμένων Αλβανών. Μια σερβική εκκλησία καταστράφηκε στην πόλη Μιτροβίτσα, απ’ όπου ξεκίνησαν οι προχθεσινές συγκρούσεις. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι εμπρηστές κατάφεραν να εισβάλουν στην εκκλησία, παρά το γεγονός ότι δέχθηκαν βροχή από δακρυγόνα που εκτόξευσαν εναντίον τους Γάλλοι νατοϊκοί, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει προστατευτικό κλοιό γύρω από το κτίριο της εκκλησίας.

Εκλεισαν τα σύνορα

Στο Κόσοβο Πόλιε και στο Ομπιλιτς σπίτια Σέρβων παραδόθηκαν στις φλόγες, όπως και μια εκκλησία, ενώ στο Ομπιλιτς οι δυνάμεις του NATO αναγκάστηκαν να φυγαδεύσουν 100 Σέρβους κατοίκους, καθώς δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους. Το ίδιο συνέβη αργά προχθές και στην Πρίστινα, όπου η αστυνομία του OHE και δυνάμεις του NATO αναγκάστηκαν να ζητήσουν από κατοίκους του σερβικού τομέα της πόλης να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πολλά από τα διαμερίσματα, όπως και τα αυτοκίνητα, που άφησαν πίσω τους οι Σέρβοι φεύγοντας, παραδόθηκαν στις φλόγες από ομάδες Αλβανών. Υπενθυμίζεται ότι οι ταραχές ξεκίνησαν προχθές από την πόλη Μιτροβίτσα, όπου Αλβανοί συγκρούστηκαν με Σέρβους, μετά την ανακάλυψη των πτωμάτων τριών Αλβανόπουλων, τα οποία πνίγηκαν σε κοντινό ποτάμι, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από ομάδα Σέρβων που τα κυνηγούσαν ή κατά πληροφορίες είχαν ξαμολύσει έναν σκύλο στο κατόπι τους. Το γεγονός αυτό πυροδότησε σχεδόν ταυτόχρονα ταραχές σε όλες τις πόλεις του Κοσσυφοπεδίου, όπου το σερβικό στοιχείο ζει τα τελευταία χρόνια σχεδόν «γκετοποιημένο» και υπό την προστασία της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

Οι ταραχές οδήγησαν σε διακοπή όλων των πτήσεων από και προς το Κοσσυφοπέδιο και την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του αεροδρομίου της Πρίστινα, ενώ χθες έκλεισαν και τα σύνορα της επαρχίας με τη Σερβία.

Εκκληση από Μπους

Εκκληση για τον τερματισμό των συγκρούσεων, οι οποίες είναι οι χειρότερες που σημειώνονται στο Κοσσυφοπέδιο από τον τερματισμό του πολέμου, το 1999, απηύθυνε χθες ο Λευκός Οίκος, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους συγκάλεσε χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση. Εντύπωση πάντως προκαλεί δήλωση του διοικητή του NATO στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ναυάρχου Γκρέγκορι Τζόνσον ότι οι τελευταίες εκδηλώσεις βίας στο Κόσοβο ίσως έχουν οργανωθεί. Την ανησυχία τους για τις ταραχές εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ζητώντας από τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου να καταβάλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή. «Ζητώ από τις δύο εθνικές κοινότητες στη Μιτροβίτσα και στο υπόλοιπο Κοσσυφοπέδιο να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της βίας», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του NATO Γιάα Ντε Χουπ Σέφερ. H Ρωσία καταδίκασε τα επεισόδια, ζητώντας άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.