ΚΟΣΜΟΣ

Αποχρωσεις

Δουλειά από το σπίτι

Οι εργαζόμενοι που πάνε καθημερινά στη δουλειά τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη έχουν ένα κοινό όνειρο, διαβάζουμε σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τάιμς»: να δουλεύουν από το σπίτι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν θα έχαναν μια τέτοια ευκαιρία, αφού κατά μέσον όρο χρειάζονται κάπου δύο ώρες από το σπίτι στη δουλειά. Εννιά στους δέκα πιστεύουν ότι αυτό θα βελτίωνε αισθητά την ποιότητα ζωής τους, καθώς θα μείωνε το καθημερινό στρες, θα περιόριζε την κόπωση που προκαλεί μια διαδρομή μακράς διαρκείας από το σπίτι στη δουλειά και αντιστρόφως, ενώ θα αφιέρωναν τον κερδισμένο χρόνο στις προσωπικές τους σχέσεις. Αλλά ποιος αμφιβάλλει ότι μια ανάλογη έρευνα στα καθ’ ημάς δεν θα απέφερε πανομοιότυπα αποτελέσματα; Κι επειδή το πρόβλημα είναι μάλλον κοινό στις πολυάνθρωπες μεγαλουπόλεις, το πιθανότερο είναι ότι μία των ημερών το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα, αφού προς αυτήν την κατεύθυνση… εργάζονται και οι εταιρείες, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη μείωση των απουσιών για λόγους ασθενείας, αλλά και την εξοικονόμηση ζωτικού χώρου στα γραφεία.

Τσιγάρο και… διανόηση

Οποιος θέλει να διατηρήσει πνευματική διαύγεια μέχρι τα βαθιά γεράματά του και καπνίζει, οφείλει να κόψει πάραυτα το κάπνισμα, ειδάλλως κινδυνεύει να «τα χάσει» μια ώρα αρχύτερα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, στη Βρετανία, στη Δανία, στη Γαλλία και στην Ολλανδία και στην οποία συμμετείχαν 9.209 γυναίκες και άνδρες άνω των 65 ετών, οι ηλικιωμένοι που καπνίζουν χάνουν τις διανοητικές τους ικανότητες, μέχρι και πέντε φορές γρηγορότερα απ’ ό,τι όσοι δεν καπνίζουν. H έρευνα, που δημοσιεύεται έδειξε επίσης ότι σημαντικό ρόλο στη φθίνουσα διανοητική πορεία του ηλικιωμένου καπνιστή παίζουν η χρονική διάρκεια του καπνίσματος, καθώς και η ποσότητα των τσιγάρων. Στην ίδια έρευνα, εκτιμάται επίσης ότι το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία, μέσω μηχανισμών, όπως η έναρξη της αρτηριοσκλήρυνσης και η υπέρταση, που προκαλούνται από τη χρόνια χρήση του καπνού. Καλού-κακού, λοιπόν, αρχίστε την προσπάθεια για κόψιμο τής έτσι κι αλλιώς βλαβερής συνήθειας, πριν βρεθείτε προ δυσάρεστων τετελεσμένων.

Αχ και να ‘μουν άλλος

Ενα νέο τηλεοπτικό σόου, στο οποίο θαυμαστές διαφόρων διασημοτήτων δεν διστάζουν να μπουν κάτω από το χειρουργικό νυστέρι, προκειμένου να αποκτήσουν το πρόσωπο του αγαπημένου τους ειδώλου έχει αρχίσει να μεταδίδεται από το γνωστό νεανικό δίκτυο MTV και ήδη… ερεθίζει την κοινή γνώμη. Στην ηλεκτρονική του διεύθυνση, το MTV διευκρινίζει ότι δεν χρηματοδοτεί αυτού του είδους τις πλαστικές εγχειρήσεις και ότι απλώς τις παρακολουθεί από κοντά και καλεί το κοινό του να κρίνει τα αποτελέσματα. Νεαρά αγόρια και κορίτσια που συμμετέχουν στο σόου «I want a famous face» (Θέλω ένα διάσημο πρόσωπο) επιλέγουν το διάσημο πρόσωπο, στο οποίο θέλουν να μοιάσουν, μπαίνουν στο χειρουργείο υπό την συνεχή παρακολούθηση της κάμερας και στρογγυλεύουν μύτες, φαρδαίνουν πηγούνια, κόβουν ζυγωματικά, ενισχύουν ή μειώνουν τα στήθη τους (αν πρόκειται για κορίτσια) ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο στο τέλος θα ψηφίσει το τηλεοπτικό κοινό.

Μικρός και απαιτητικός

Παρά την ηλικία του, ένας οκτάχρονος Κινέζος πιτσιρικάς, γνωρίζει πώς ακριβώς να διεκδικεί το δίκιο του κι ετοιμάζεται να ασκήσει αγωγή εναντίον της αεροπορικής εταιρείας η οποία τον χρέωσε ολόκληρο εισιτήριο, ενώ εδικαιούτο μισό. O μικρός επιβάτης αγόρασε το εισιτήριο από την China EasterAirlines τον περασμένο Ιανουάριο για να μεταβεί από την πατρίδα του στη νοτιοδυτική πόλη Κουνμίνγκ, ώστε να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις για την έλευση του νέου σεληνιακού έτους. Εν πτήσει, διάβασε στο εισιτήριο ότι για την ηλικία του εδικαιούτο να πληρώσει το ήμισυ του ποσού που είχε καταβάλει.Τώρα ενάγει την εταιρεία, ζητώντας αποζημίωση, αλλά και δημόσια συγγνώμη για την αμέλειά της.

Φιλί διαρκείας

Στο Μπαλί της Ινδονησίας, δεκάδες ελεύθεροι νέοι ανταλλάσσουν θερμά φιλιά στα χείλη, όχι συμμετέχοντας σε κάποιο διαγωνισμό, αλλά τηρώντας ένα παραδοσιακό έθιμο που σκοπό έχει να αναδείξει την καλή τους υγεία και να αποτρέψει το Κακό από το χωριό τους. Οσο πιο πολύ αντέξουν στο φιλί, τόσο πιο γεροί θα δείξουν ότι είναι και άξιοι να επιλεγούν για ταίρι. Παρά τις απαγορεύσεις από τους φανατικούς μουσουλμάνους, οι κάτοικοι του χωριού Σεσέταν, ενός ινδουιστικού θυλάκου στην πολυπληθή Ινδονησία, τηρούν κατά γράμμα το τελετουργικό που έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα. Φιλιούνται όσο περισσότερο μπορούν, αποβλέποντας στην καλοτυχία των ίδιων και του τόπου τους.

Το φάντασμα του Χίτλερ

Σχεδόν εξήντα χρόνια μετά το τέλος του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αδόλφος Χίτλερ ακόμη «τρομάζει» τους Γερμανούς. H διευθύντρια μουσείου κέρινων ομοιωμάτων στο Βερολίνο αναγκάστηκε να… καθαιρέσει το κέρινο ομοίωμα του ναζιστή ηγέτη, υπό την απειλή του ιδιοκτήτη του κτιρίου να κλείσει το μουσείο. Το κτίριο όπου στεγάζεται η «Galerie Art’el» ανήκει σε γερμανική τράπεζα, η οποία φοβάται ότι μπορεί να κατηγορηθεί για ναζιστικές διασυνδέσεις.